USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Як набути чи поновити статус зареєстрованого безробітного: Покрокова інструкція

Заяву можна подати через вебпортал, мобільний застосунок або особисто звернутися до найближчого центру зайнятості
Безробіття
Джерело: відкриті джерела

Нещодавно в Україні стали чинними зміни до порядку реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу. Статус безробітного може набути член добровольчого формування територіальної громади, який відповідно до законодавства уклав контракт добровольця територіальної оборони на безоплатній основі. Що входить до нового порядку, як подавати заяву, пояснили в пресслужбі Державного центру зайнятості.

Днем подання заяви про надання (поновлення) статусу зареєстрованого безробітного (надалі – статус, – ред.) або його припинення та заяви про призначення (поновлення) виплати допомоги по безробіттю вважається дата їхньої реєстрації в центрі зайнятості. Рішення про призначення статусу або перереєстрації призначають у той же день.

Заяву можна подати через вебпортал чи мобільний застосунок або особисто звернутися до найближчого центру зайнятості.

Як отримати статус особисто?

Для отримання статусу особі необхідно надавати військово-обліковий документ.

Учасники бойових дій подають посвідчення учасника бойових дій.

У разі потреби учаснику бойових дій також потрібно буде надавати копію довідки:

  • про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України;
  • про участь особи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення;
  • про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Як отримати статус безробітного в "Дії"?

У центрі зайнятості документи можна пред’явити й в електронному вигляді. При цьому паперові копії цих документів фахівці не вимагають.

  1. Перейдіть на портал "Дія" за посиланням та натисніть "Подати заяву".
  2. Авторизуйтесь через BankIDДІЯ.Підпис або електронний підпис.
  3. Перегляньте дані на екрані. За потреби їх можна змінити в профілі. 
  4. Заповніть інформацію про громадянство, ВПО, фермерство, студенство та страховий стаж. 
  5. Вкажіть дані про військову службу. Натисніть "Далі".
  6. Вкажіть інформацію про свою родину та інвалідність вас або дітей. 
  7. Оберіть чи відбували ви покарання або примусове лікування.
  8. Оберіть центр зайнятості, у якому хочете зареєструватися. Найближчий можна знайти за цією картою.
  9. Вкажіть чи маєте ви соціальну картку. За наявності введіть IBAN картки. Якщо ви не маєте соціальної картки, то повинні протягом 10 днів після надання статусу безробітного відкрити її та надіслати реквізити на e-mail.
  10. Далі необхідно завантажити скан паспорта, документа про останній вид зайнятості, документ про освіту, документ про відсутність зайнятості та за наявності довідку ВПО. 
  11. Перегляньте дані та підтвердіть їх правильність. Натисніть "Підписати та надіслати". Очікуйте на результат.

Що змінилося в процедурі перереєстрації безробітних?

Перереєстрацію безробітного здійснюють з дня подання відповідної заяви за умови подання/пред’явлення документів та відомостей, визначених у пунктах 18–20 Порядку.

У разі рішення про повернення суми матеріального забезпечення та вартості соціальних послуг, наступна перереєстрація або чергова реєстрація безробітного можлива лише за умови повернення коштів та не раніше ніж через 90 календарних днів з дня припинення попередньої реєстрації.

Куди звертатися за поясненнями?

За сприянням у працевлаштуванні людина може звернутися до будь-якого центру зайнятості, зручного для її відвідування, незалежно від зареєстрованого місця проживання (перебування). Виняток – для внутрішньо переміщених осіб, які можуть зареєструватися як безробітні лише у центрі зайнятості за місцем реєстрації як ВПО. 

Новини за темою: В Україні запрацювала міжнародна платформа Find Refuge для допомоги переселенцям: Як нею скористатися

За додатковою інформацією та роз’ясненнями можна звернутися до найближчого центру зайнятості та контакт-центру за телефонами: +380938345700, +380990385889, +380974615136.

Відзначимо, в НБУ прогнозують, що до кінця року рівень безробіття в Україні знизиться до 18,3%, за результатами І кварталу року він становить близько 20%.

Крім того, менше ніж половина українців – 40% з тих, хто мав роботу до війни, зараз працюють у звичному режимі. Про це свідчать результати опитування, проведеного групою "Рейтинг" 23–26 грудня минулого року.

Читайте також:
В Україні близько 30% ветеранів мають статус безробітніх. В Українському ветеранському фонді пояснили причини В Україні близько 30% ветеранів мають статус безробітніх. В Українському ветеранському фонді пояснили причини
Уряд заборонив виселяти переселенців із тимчасового житла Уряд заборонив виселяти переселенців із тимчасового житла
Перелік категорій ВПО, які отримують держдопомогу, може розширитись Перелік категорій ВПО, які отримують держдопомогу, може розширитись
Допомога на проживання ВПО: Для продовження виплат слід написати заяву Допомога на проживання ВПО: Для продовження виплат слід написати заяву