USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Перелік категорій ВПО, які отримують держдопомогу, може розширитись

Уряд хоче змінити постанову, якою затверджено порядок надання допомоги на проживання ВПО
біженці

Ілюстративне фото

Джерело: DW

Уряд розробив пропозиції змін до постанови, якою затверджено порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Про це повідомляє пресслужба Кабінету міністрів.

Зокрема, пропонується включити до категорій ВПО, які мають право на такі виплати:

  • дітей, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатних вихователів; дітей, тимчасово влаштованих у сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу;
  • тяжкохворих осіб, яким не встановлено інвалідність.

Якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в такій сім’ї не більше ніж 9444 гривні:

  • осіб передпенсійного віку;
  • осіб з інвалідністю III групи;
  • людей, які доглядають за дитиною до трьох років або дитиною, яка потребує догляду до шестирічного віку;
  • осіб, у складі сім’ї яких є діти до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Нагадаємо

З 1 березня 2024 року для тих внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу від держави щонайменше 8 (а зазвичай – 12–24 місяці), продовжено ще на шість місяців, але з урахуванням низки особливостей. 

Зокрема, автоматично (без додаткового звернення) продовжено виплати для тих осіб, які втратили працездатність: пенсіонери, особи з інвалідністю І та ІІ груп, тяжкохворі діти, а також для дітей, які стали сиротами або позбавлені батьківського піклування, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

15 березня виплату допомоги для таких ВПО було спрямовано автоматично. Сукупно, було спрямовано видатки на виплату допомоги для 671 тисячі осіб на загальну суму 1,4 млрд гривень.  

Українські біженці в ЄС

У грудні 2023 року кількість українських біженців, які отримали статус тимчасового захисту в Європейському Союзі, зросла на 37,6 тисячі осіб, досягнувши понад 4 мільйони. Найбільше зростання спостерігалося в Німеччині, Чехії та Іспанії, що свідчить про продовження міграційної кризи, спричиненої війною в Україні, наводять дані в Eurostat.

Загальна кількість осіб зі статусом тимчасового захисту на кінець року склала понад 4 мільйони. Найбільше зростання кількості бенефіціарів зафіксовано в Німеччині, Чехії та Іспанії, тоді як в Італії, Франції та Польщі спостерігали невелике зниження.

Згідно з оновленими даними УВКБ ООН, кількість українських біженців у Європі на кінець минулого року оцінювали в 5,954 мільйона, а загалом у світі – у 6,357 мільйона.

Новини за темою: Війна в Україні змусила покинути свої домівки більше ніж 16 млн осіб

Раніше ми писали, що продовження посвідок про тимчасовий захист у Польщі до 4 березня 2025 року не стосується громадян України, а поширюється лише на громадян третіх країн, які легально проживали в Україні на момент повномасштабного вторгнення. 

18 січня Польща продовжила дію посвідок про тимчасовий захист іноземців до 4 березня 2025 року. Відповідна інформація опублікована на сайті польського уряду. У посольстві України у Польщі роз'яснили, що продовження не стосується громадян України.

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів