USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Уряд заборонив виселяти переселенців із тимчасового житла

Переселенці зможуть користуватись тимчасовим житлом у період дії воєнного стану і протягом шести місяців після його припинення або скасування
переселенці біженці евакуація потяг_2

Українські біженці

Джерело: Уніан

Кабінет міністрів 29 березня вніс зміни до Порядку формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомляє пресслужба уряду.

"Ця постанова має на меті надати окремим категоріям ВПО додаткові гарантії щодо недопущення їх примусового виселення із житла для тимчасового проживання у період дії воєнного стану і протягом шести місяців після його припинення або скасування", – йдеться у дописі.

Таким чином, на внутрішніх переселенців, які належать до вразливих категорій громадян, не буде поширюватись обмеження щодо терміну проживання.

Зазначається, що такі зміни спрямовані на посилення гарантій правового та соціального захисту внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо

У звʼязку із закінченням карантину та поверненням навчальних закладів до очної форми навчання гостро постало питання виселення з гуртожитків внутрішньо переміщених осіб для поселення студентів. Однак виселити ВПО з гуртожитку навчального закладу можна лише запропонувавши їм інше житло.

Останнім часом надходять скарги на те, що деякі установи почали виселяти переселенців просто на вулицю з тимчасового житла.

Перелік категорій ВПО, які отримують держдопомогу, може розширитись

Крім того, нещодавно уряд розробив пропозиції змін до постанови, якою затверджено порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО). 

Зокрема, пропонується включити до категорій ВПО, які мають право на такі виплати:

  • дітей, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатних вихователів; дітей, тимчасово влаштованих у сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу;
  • тяжкохворих осіб, яким не встановлено інвалідність.

Якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в такій сім’ї не більше ніж 9444 гривні:

  • осіб передпенсійного віку;
  • осіб з інвалідністю III групи;
  • людей, які доглядають за дитиною до трьох років або дитиною, яка потребує догляду до шестирічного віку;
  • осіб, у складі сім’ї яких є діти до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

До речі, з 1 березня 2024 року для тих внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу від держави щонайменше 8 (а зазвичай – 12–24 місяці), продовжено ще на шість місяців, але з урахуванням низки особливостей. 

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів