USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Підвищення тарифів, ціни на пальне та індексація пенсій: Що зміниться в Україні з 1 липня

1 липня
Джерело: UWN

У липні на українців чекає ряд змін й загалом місяць буде багатий на нововведення. Деякі категорії українців отримають підвищення виплат, дехто платитиме більше за комуналку. Про все детально – в матеріалі UWN.

Підвищення тарифів

У липні українців чекають нові тарифи на світло та воду. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила підвищення тарифів на воду у два етапи: з 1 липня та з 1 вересня.

  • Так, у Києві тариф зросте з 30,38 до 40,46 гривні, в Одесі – з 35,15 до 44,86 гривні за куб. м, у Вінниці – з 25,62 до 47,75 гривні за куб. м, у Дніпрі – з 31,36 до 38,79 гривні за куб. м, в Ужгороді – 54,57 грн. Водночас тарифи у Херсонській, Миколаївській та Харківській областях не чіпатимуть.

Вартість електроенергії для усіх українців тепер однакова – 2,64 гривні. Також зросла вартість розподілу електроенергії на 25–50%.

Важливо! Для прифронтових територій вартість води та світла не змінилися.

Тарифи на газ не змінюватимуть до 1 травня 2024 року. Оскільки більшість українців є користувачами постачальника "Нафтогаз", вони сплачуватимуть 7,96 гривні за кубометр. У інших компаній вартість відрізняється.

Ціни на пальне 

З 1 липня податки на пальне повертаються на довоєнний рівень. Верховна Рада прийняла відповідний закон ще у вересні 2022-го.

Акциз на бензин зросте більш ніж удвічі – до 213 євро за 1000 л; акциз на дизпальне – на 40%, до 139,5 євро. Акциз на автогаз залишиться на рівні 52 євро. ПДВ зросте з 7% до 20%.

Новини за темою: Розгляд заяв на компенсацію за знищене житло розпочнеться в серпні

Повернення податків – вимога МВФ та додаткове джерело для фінансування армії, каже заступник голови парламентського фінкомітету Ярослав Железняк. ПДВ піде до держбюджету, акциз – у Дорожній фонд.

Індексація пенсій 

У липні запланована вже третя та остання за 2023 рік індексація пенсій. Виплати підвищать для тих, хто вийшов на відпочинок за спеціальним законом, до них належать колишні чиновники, науковці, працівники місцевих органів самоврядування тощо.

Виплати збільшать на 19,7%, а вже сума залежатиме безпосередньо від пенсії. Таким чином підвищення може коливатися від 100 до 1000 гривень.

Субсидії

Кабінет міністрів затвердив спрощений механізм звернення для оформлення житлових субсидій. 

Новини за темою: Українці, які перебували в полоні, зможуть отримати субсидії

Це можна зробити:

  • в онлайн-кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України,
  • у мобільному додатку ПФУ,
  • на порталі "Дія".

Житлова субсидія може призначатися без укладання договору найму (оренди) житлового приміщення, в якому проживає сім'я, якщо ваша сім'я належить до внутрішньо переміщених осіб.

Новини за темою: Мешканці територій, що постраждали внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, отримають компенсації, – Шмигаль

Виплати потерпілим від затоплення ГЕС 

У наслідок підриву Каховської ГЕС на потерпілих вже у липні очікують виплати. Вони можуть отримати 5000 гривень державної допомоги та 6600 гривень – від Міжнародної організації з міграції.

Е-рецепт

В Україні з 1 липня лікарські засоби, що входять до програми "Доступні ліки", відпускатимуть лише за електронним рецептом. Норму про відпуск ліків за електронним рецептом застосовуватимуть на всій території України, за винятком прифронтових територій, повідомили в МОЗ.

Новини за темою: У МОЗ роз'яснили, чи потрібен рецепт для придбання ліків для фронту

Зміни для українців у Польщі 

Влада країни планує скасувати стан епідемічної загрози СOVID-19 з 1 липня. Це означає, що візи та посвідки на проживання іноземців автоматично продовжуватися не будуть

До речі, в Україні 1 липня теж завершуються карантинні обмеження.

Теги: тарифи
Читайте також:
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год
Тарифи на електроенергію можуть зрости Тарифи на електроенергію можуть зрости
Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ