USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У МОЗ роз'яснили, чи потрібен рецепт для придбання ліків для фронту

У відомстві роз'яснили також момент щодо наркотичних, психотропних та ще деяких препаратів
ліки
Джерело: відкриті джерела

Препарати для потреб медичного фронту не потрібно буде купувати за електронним рецептом. Про це інформує пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

"Доступ до ліків для захисників – пріоритет найвищого рівня. Вони й надалі відпускатимуться без рецепта через відповідних дистрибʼюторів", – йдеться у повідомленні.

Однак у відомстві зазначили, що це передбачається на період дії воєнного стану.

Відповідно, дистрибʼютори (субʼєкти, що мають ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва, оптової торгівлі лікарськими засобами) можуть відпускати лікарські засоби військовим адміністраціям, підрозділам ЗСУ, організаціям та установам, що залучають до своєї діяльності волонтерів та надають гуманітарну допомогу.

Новини за темою: Ліки за рецептом. Сімейний лікар розповів, що не так із рішенням МОЗ

"Таким чином, механізм залишається незмінним: як і раніше волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоровʼя можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистрибʼюторів без рецепта", – пояснили в МОЗ.

На які препарати це не поширюється

У відомстві уточнили, що норма не поширюється на закупівлю наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (хімічних речовин для виготовлення наркотичних та психотропних речовин), а також сильнодійних, отруйних, радіоактивних речовин.

Нагадаємо, в Україні з початку квітня рецептурні препарати можна буде купити не лише за паперовим, але й за електронним рецептом. Виписати електронний рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір із НСЗУ.

Читайте також:
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, - ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, - ЗМІ
Арешт майна у справі Гринкевича: З’явився повний список Арешт майна у справі Гринкевича: З’явився повний список
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію