USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

З 1 липня ПДВ на пальне відновиться до довоєнних ставок. Головне з інтерв'ю Данила Гетманцева

Податки, бюджет, перевірки бізнесу. І це, звісно, далеко не всі теми
Гетманцев
Джерело: відкриті джерела

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев дав інтерв'ю виданню "РБК-Україна". Далі будуть його головні цитати.

"10-10-10" наразі – це "виключно політичне шоу"

"Якщо державний чиновник такого рівня, як Ростислав Шурма, хоче проводити реформу, то необхідно подати офіційний законопроєкт із реальними пропозиціями, пояснювальною запискою, в якій вказати компенсатори, визначити ефект від своєї ініціативи. Але поки що цього немає, тобто немає матеріалу для предметної розмови. Натомість є інтерв'ю, презентації конференції, але немає змісту. Тому я кваліфікую все це виключно як політичне шоу, в якому ми всі вимушені учасники".

Довідка

Йдеться про можливу податкову реформу, яка передбачатиме єдину ставку податку на прибуток, доходи фізосіб та додану вартість на рівні 10%.

Про зобов'язання перед МВФ 

"У меморандумі з МВФ зараз ми чітко взяли на себе зобов'язання утриматися від будь-яких кроків щодо зменшення бази оподаткування".

"Ми не брали перед МВФ зобов'язання збільшити податки, окрім повернення до довоєнних практик із єдиного податку".

Дві важливі тези

Перша – обіцянка МВФ на першому етапі програми у 2023–2024 роках посилювати мобілізацію доходів у рамках чинного податкового поля та утримуватися від будь-яких дій щодо розмивання податкової бази.

Друга – необхідність гармонізації податкової системи із системою Європейського Союзу, яка регулюється директивами. Це необхідно, щоб бути членом ЄС.

Серед зобов'язань

Скасування 2% податку, поновлення податкових перевірок, штрафні санкції за порушення податкового законодавства.

Друге – ухиляння від емісійного фінансування бюджету.

"Скрутки"

"Скрутки" (системне ухилення від сплати ПДВ) припинилися лише тоді, коли податкова зайнялася нормальним адмініструванням податку, а не тоді, коли ставка зменшилася, як запевняли лобісти".

"З грудня 2021 року шляхом болючих рішень було прикрито системні ухилення від сплати саме ПДВ"

"Система електронного адміністрування ПДВ бачить усі можливі маніпуляції у постачанні товарів, весь ланцюжок, як він іде і де обривається. Ця система абсолютно чітко бачить, як банани перетворюються за документами на чавунні болванки, і це можливо лише якщо податкова в темі та в долі. Тому що вона має заплющити очі на це і не бачити у себе на екрані. Наразі всю цю схему ми з 7 грудня 2021 року закрили за один день".

Зарплати в конвертах

"Залишився акциз, системне ухилення від сплати ПДФО через зарплати в конвертах. Тому я зі свого боку пропонував ще до війни і зараз стою на цій позиції – здорову реформу оподаткування доходів. Коли ми зменшуємо ставку та об'єднуємо три податки. Це, на думку Мінфіну, спричиняє діру в бюджеті, недонадходження у розмірі 200 млрд. Це, звичайно, набагато менше, ніж пропонує "10-10-10", але це теж величезні гроші і теж потрібні компенсатори. І ми з Мінфіном зараз перебуваємо у діалозі щодо пошуку джерел компенсування цієї діри".

"Зміни в системі оподаткування"

"Ми приберемо 2% єдиний податок з липня, повернемо документальні перевірки бізнесу. Наразі, крім відшкодування ПДВ, немає таких перевірок. Відновимо штрафи з 1 липня за невикористання РРО. Це законопроєкт Кабміну №8401, і я думаю, що ми його ухвалимо. Це є в умовах нової програми із МВФ".

"З 1 липня ПДВ на пальне відновиться до довоєнних ставок. Я вважаю, що зниження цих ставок було величезною помилкою. Це ніяк не вплинуло на ціну пального. Це лише вплинуло на заробіток трейдерів".

Податок на виведений капітал

"Ми можемо говорити про якесь часткове введення... Ми можемо обговорювати обсяг, але у будь-якому разі я не думаю, що перспектива його повного запровадження, заміни їм податку на прибуток відповідає не лише нашим євроінтеграційним зобов'язанням, а й інтересам бізнесу".

Митниця

"Для того, щоб перезавантажити митницю та податкову, необхідно, по-перше, провести відкритий конкурс, щоб прийшла команда хоча б із 5-річними гарантіями, що її не змінюватимуть з якихось політичних міркувань".

"Необхідно вибудувати жорстку ієрархію у системі митної служби, що, до речі, вже зроблено у податковій. Необхідно прибрати керівників регіональних митниць, запровадити постійну внутрішню ротацію на митниці. Відмовитися від призначень "за дзвінком". Необхідно прибрати правоохоронців із митних постів. Це біда. Також запровадити інструменти, про які дуже багато говорять, але чомусь не роблять досі. Наприклад, сумісні пункти пропуску".

Бюджет

"Якщо говорити про внутрішні джерела збільшення доходів, то загалом це 60 млрд – 30 млрд від ПДФО, 5 млрд – від внутрішнього ПДВ та інше – частина чистого прибутку державних підприємств".

"Щодо запозичень – із 419 млрд гривень додаткового боргового фінансування трохи більш ніж половина (57%) передбачається взяти на ринку ОВДП, решта – партнери".

"Ми вважаємо, що від "ігорки" ми можемо мати плюс 25–30 млрд гривень". 

"У нас 4,2% перевиконання за лютий від податкової та 0,4% перевиконання від митниці". 

Податкова амністія

"Ми, звісно, розраховували на більше. Але було кілька факторів, що вплинули на результат".

Перший чинник – це валютні обмеження Нацбанку. 

І другий фактор – це 2-відсотковий податок (єдиний податок для ФОП, – ред.), який зараз будуть скасовувати. Він виступив як би конкурентом податкової амністії.

"Але я хочу сказати, що у податкової амністії в першу чергу все ж не фіскальна мета. Мета – дати можливість людям вийти "у білу". Хто скористався – молодець, хто не скористався – більше такого шансу не буде. Все. Ми дали людям можливість підвести межу під своїм минулим".

Раніше

У Нацбанку спрогнозували, чи може курс гривні повернутися до довоєнних показників.

Читайте також:
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
Президент США Джо Байден та його дружина Джилл заробили минулого року 620 тисяч доларів Президент США Джо Байден та його дружина Джилл заробили минулого року 620 тисяч доларів
Комітет рекомендує Раді ухвалити за основу законопроєкт про Комітет рекомендує Раді ухвалити за основу законопроєкт про "клуб білого бізнесу": Кому більше не загрожуватимуть податкові перевірки
Власники Rolls-Royce, Ferrari і Lamborghini не платитимуть Власники Rolls-Royce, Ferrari і Lamborghini не платитимуть "податок на розкіш", – Bihus.info