USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Збільшення тарифу на світло принесе "Енергоатому" та "Укргідроенерго" додаткові 50 млрд гривень – "Енергоатом" відхрещується

У ЗМІ повідомили про додаткові надходження в енергокомпанії від підвищення тарифу на світло, останні спростовують
Енергоатом
"Енергоатом"
Джерело: відкриті джерела

Завдяки збільшенню тарифу на електроенергію для населення державні "Енергоатом" та "Укргідроенерго" отримають додатково 50 млрд гривень у 2024 році. Про це повідомляє проєкт "Наші гроші" з посиланням на дані у системі Прозорро.

Зазначається, що основний тягар фінансування пільгового тарифу на електроенергію для населення (ПСО, – ред.) несе "Енергоатом". Відповідно, підвищення тарифу дозволить компанії витрачати менше грошей на компенсацію ПСО, а отже – збільшить прибуток.

"Підвищення тарифу принесе трохи менш як 50 млрд гривень на рік, які акумулює переважно "Енергоатом" і значно менше – "Укргідроенерго", – зауважили в статті.

В матеріалі пояснюють, що ці гроші "Укргідроенерго" спрямує на відновлення своїх пошкоджених гідроелектростанцій, тоді як "Енергоатом" використає їх для будівництва нових енергоблоків АЕС.

Раніше заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук заявляла, що збільшення тарифу на електроенергію для населення було потрібно для відновлення пошкодженої росіянами державної генерації.

Що кажуть в "Енергоатому"

АТ "НАЕК "Енергоатом" вважає, що медіа та експерти поширюють неправдиву інформацію, пов’язуючи прибутки компанії з підвищенням тарифів. В повідомленні "Енергоатому" зазначається, що "компанія ні копійки не отримає від підвищення тарифів". "Енергоатом" як найбільший і надійний виробник електроенергії для нашої держави й надалі покриватиме різницю у ринковому та дійсному тарифах для населення власним коштом", – зазначили в компанії.

Там пояснили, що до підвищення тарифу для населення вартість послуги покладання спеціальних обов'язків (ПСО) для "Енергоатому" складала 125,7 млрд гривень (без ПДВ), тобто 70,7% від чистого доходу компанії.

"З урахуванням мінімальних власних витрат компанії на забезпечення виробництва електроенергії та мінімальних капітальних вкладень, у тому числі фінансування заходів, пов’язаних з підвищенням ядерної безпеки, забезпеченням фізичного захисту АЕС, дефіцит коштів на оплату ПСО у 2024 році становить 17,4 млрд гривень (без ПДВ)", – йдеться у повідомленні.

Після підвищення тарифу для населення прогнозна вартість послуги ПСО для "Енергоатому" у 2024 році становитиме 108,3 млрд гривень (без ПДВ).

"Це дозволить АТ "НАЕК "Енергоатом", за умови збереження поточної кон’юнктури ринку, сплатити вартість послуги ПСО у 2024 році у повному обсязі. Фактично це складе 60% від чистого доходу компанії", – додали там.

Також в "Енергоатому" зазначили, що НКРЕКП планує найближчим часом підвищити на 19% тарифи на передачу електроенергії та на 6,7% – на розподіл електроенергії, що призведе до збільшення витрат постачальників універсальних послуг (ПУП) на оплату послуг операторів (ОСП та ОСР): "ПУП за рахунок підвищення фіксованої ціни для побутових споживачів отримають додаткові кошти для покриття власних витрат, компенсації збільшення вартості купівлі електричної енергії на ринку, а також для оплати послуг Оператора системи передачі (НЕК "Укренерго") та Операторів системи розподілу (обленерго) за підвищеними тарифами".

Нагадаємо, через російські обстріли в Україні пошкоджені всі великі тепло- та гідроелектростанції. Раніше Кабінет міністрів підвищив тариф на електроенергію для населення до 4,32 грн/кВт-г. Це рішення було прийняте через необхідність відновлення пошкоджених енергооб’єктів внаслідок масованих ракетних атак.

Читайте також:
Випадок в одеській ветклініці: Ветерана на протезах образив радник віцепрем’єрки Стефанішиної, він вже звільнений Випадок в одеській ветклініці: Ветерана на протезах образив радник віцепрем’єрки Стефанішиної, він вже звільнений
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
Заява начштабу Заява начштабу "Азова" Кротевича проти Содоля: ДБР перевірить дії генерала