USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Розгляд заяв на компенсацію за знищене житло розпочнеться в серпні

Закон передбачає компенсацію за пошкодження та знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ
Ракетний удар по будинку в Запоріжжі_5
Джерело: ДСНС України

Уряд затвердив постанову про порядок надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна, і з 15 серпня місцеві комісії почнуть розглядати заяви власників знищеного житла. Про це повідомила голова партії "Слуга народу" нардепка Олена Шуляк.

"Подати заяву за знищені об’єкти нерухомого майна можна в електронній формі через "Дію" починаючи з 15 липня 2023 року. Водночас Кабмін рекомендує місцевій владі забезпечити можливість розгляду поданих заяв починаючи з 15 серпня 2023 року", – написала вона.

Шуляк нагадала, що це друга черга державної програми "єВідновлення". Наразі власники пошкодженого житла отримують компенсацію у вигляді коштів на його ремонт. Друга черга програми дасть можливість власникам знищеного житла отримати кошти для фінансування будівництва будинків садибного типу, садового або дачного будинку, або житлові сертифікати на придбання нового будинку.

"Сертифікат можна буде обміняти на квадратні метри в будь-якому населеному пункті. Людина сама обирає, де вона хоче мати свою домівку. Це може бути квартира чи приватний будинок. Також можна обрати помешкання на первинному чи вторинному ринку нерухомості або ж інвестувати в будівництво нової квартири", – уточнила Шуляк.

Передісторія

Президент України Володимир Зеленський 17 березня підписав закон про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ. Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Так, відповідно до закону компенсацію можуть отримати особи, чиє житло постраждало або було знищено з 24 лютого 2022 року. При цьому виплати не розраховані на об'єкти нерухомості, які на 24 лютого перебували на тимчасово окупованій території.

Зазначається, що закон передбачає компенсацію за пошкоджену/знищену житлову нерухомість: квартири, інші житлові приміщення (наприклад, кімнати в гуртожитках), будинки садибного типу, садові та дачні будинки, об'єкти будівництва, в яких збудовано опорні та зовнішні конструкції.

Хто може розраховувати на виплати?

Компенсацію зможуть отримати громадяни, які:

  • є власниками майна;
  • інвестували та фінансували будівництво об'єктів, щодо яких отримали право на виконання будівельних робіт і які не прийняті в експлуатацію;
  • є членами житлово-будівельних кооперативів, які викупили житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;
  • є спадкоємцями вищезазначених осіб.

Також її зможуть отримати об'єднання співвласників, управителі багатоквартирних будинків, які здійснюють утримання відповідних будинків, щодо відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

При цьому підсанкційні особи, засуджені за злочини проти нацбезпеки України та їхні спадкоємці, компенсацію не отримають.

Яка компенсація передбачається законом?

За пошкоджене майно грошової компенсації не буде. Натомість пропонується відновлення через будівельні роботи та/або надання будівельних матеріалів для них.

За знищене майно надається житловий сертифікат – цей документ підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (зокрема, спорудженого в майбутньому) в обсязі визначеної суми.

Житловий сертифікат може використати лише його власник або його спадкоємець, він не може бути відчужений третім особам. Використовувати сертифікат можна протягом п'яти років з дня його видання.

Купувати нове житло можна за допомогою кількох житлових сертифікатів. Якщо ціна квартири нижча за суму сертифіката, гроші, що залишилися, виплачуватимуться вже з коштів, отриманих від РФ для відшкодування збитків. Якщо більше – одержувач сам платить різницю.

Куди подати заявку на компенсацію?

Кожен громадянин може подати інформаційне повідомлення про пошкоджене чи знищене майно в електронній формі – у "Дію", в паперовій – через ЦНАП. Після верифікації документів усі дані додаються до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Зробити це можна під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення.

Читайте також:
Студенти зможуть отримати ступінь бакалавра за три роки: Ухвалено закон Студенти зможуть отримати ступінь бакалавра за три роки: Ухвалено закон
Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом
ТЦК, ймовірно, не встигнуть оновити дані всіх військовозобов’язаних за 60 днів ТЦК, ймовірно, не встигнуть оновити дані всіх військовозобов’язаних за 60 днів
Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський