USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

НКРЕКП скасувала своє рішення про підвищення тарифів на воду

Нині регулятор почав консультації з урядом щодо додаткового фінансування на покриття витрат водоканалів
вода
Джерело: відкриті джерела

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, скасувала своє рішення від 29 червня щодо підвищення тарифів на воду. Про це повідомили на сайті НКРЕКП.

"Верховний Головнокомандувач (президент, - ред.) висловився проти рішення про перегляд тарифів на водопостачання та водовідведення, що є достатньою підставою для скасування ухваленого комісією рішення. При цьому прем'єр-міністр України наголосви на необхідності проведення додаткових консультацій щодо такого рішення", - пояснив голова комісії Костянтин Ущаповський.

У зв'язку з цим Ущапоський запропонував скасувати постанову від 29 червня 2023 року, його підтримали одноголосно.

Нині регулятор почав консультації з урядом щодо додаткового фінансування на покриття витрат водоканалів.

Рішення НКРЕКП

29 червня стало відомо, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила підвищення тарифів на воду у два етапи: з 1 липня та з 1 вересня. Відповідне рішення регулятор прийняв наприкінці червня.

"Перший етап з 1 липня до 31 серпня 2023 року і другий етап з 1 вересня 2023 року. На зміну тарифу на першому етапі впливають такі чинники: збільшення вартості електричної енергії, зростання вартості реагентів, зміна обсягів реалізації", – сказав представник регулятора під час представлення рішення.

Так, у Києві тариф мав зрости з 30,38 до 40,46 гривні, в Одесі – з 35,15 до 44,86 гривні за куб. м, у Вінниці — з 25,62 до 47,75 гривні за куб. м, у Дніпрі – з 31,36 до 38,79 гривні за куб. м, в Ужгороді – 54,57 грн. Водночас тарифи у Херсонській, Миколаївській та Харківській областях не чіпатимуть.

Сума в платіжках для середньостатистичної сім’ї могла зрости приблизно на 60 гривень. Для тих, хто отримує субсидії, це рішення ніяк не вплине, бо субсидії будуть перераховані, наголосили в НКРЕКП.

Втім згодом прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підвищила тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, не погодивши це питання з урядом. 

"Рішення не прийнятні. Рішення не погоджені з урядом. Під час війни ми маємо діяти єдиною командою, особливо в таких чутливих сферах, як енергетика та тарифоутворення. Ми робимо все можливе, аби забезпечити соціальну справедливість. Збільшуємо пенсії. Виплачуємо субсидії всім, хто їх потребує. Допомагаємо регіонам для сталості тарифів на тепло і гарячу воду. Тоді як непогоджені рішення комісії йдуть у розріз із політикою Уряду", – йдеться в повідомленні.

Що було раніше

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планувала підвищити тарифи на водопостачання та водовідведення ще на засіданні 27 грудня.

Очікувалося, що підвищення буде здійснюватися у два етапи: з 1 січня та 1 липня 2023 року.

У Нацкомісії пояснювали намір підвищити тарифи збільшенням обсягів реалізації, видатків на оплату праці, збільшенням амортизації та подорожчанням електроенергії.

Однак тарифи на воду в Харківській, Миколаївській та Херсонській областях, що постраждали внаслідок бойових дій, піднімати не планували.

У липні 2022 року Верховна Рада прийняла урядовий законопроєкт №7427, який передбачає встановлення мораторію на підвищення тарифів на деякі комунальні послуги: розподілу газу, теплової енергії – її виробництво, транспортування та постачання; послуг із постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Президент Володимир Зеленський підписав цей закон 19 серпня.

Проте 31 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, вирішила не підвищувати тарифи на холодну воду та водовідвід з 1 січня 2023 року. Про це йдеться на сайті НКРЕКП.

Голова комісії Костянтин Ущаповський запропонував направити проєкти рішень про підвищення тарифів на воду на доопрацювання. Заперечень в інших членів регулятора це не викликало.

"Під час оформлення рішення щодо вказаного питання з’ясувалося, що у зв’язку з великою кількістю зауважень та пропозицій до проєкту рішень, тривалим їх обговоренням, початком повітряної тривоги запропоновані для голосування рішення члени комісії зрозуміли по-різному та, відповідно, голосували за різні проєкти", – зазначив Ущаповський.

На сайті комісії тепер зазначається, що питання про тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення "направлено для доопрацювання (коригування)".

Читайте також:
В Міненерго вивчають можливість коригування тарифу на світло для побутових споживачів В Міненерго вивчають можливість коригування тарифу на світло для побутових споживачів
У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП
Остаточного рішення наразі немає: У Міненерго прокоментували можливе підвищення тарифів на світло Остаточного рішення наразі немає: У Міненерго прокоментували можливе підвищення тарифів на світло
У липні – серпні проситимемо українців максимально економити електроенергію, не виключені й підвищення тарифів, – міністр енергетики У липні – серпні проситимемо українців максимально економити електроенергію, не виключені й підвищення тарифів, – міністр енергетики