USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

"Доступні ліки" з 1 липня відпускатимуть лише за електронним рецептом

Винятком можуть стати прифронтові території
е-рецепт
Джерело: відкриті джерела

В Україні з 1 липня лікарські засоби, що входять до програми "Доступні ліки", відпускатимуть лише за електронним рецептом. Норму про відпуск ліків за електронним рецептом застосовуватимуть на всій території України, за винятком прифронтових територій, повідомили в МОЗ.

"Починаючи з 1 липня норма, згідно з якою "доступні ліки" відпускатимуться лише за електронним рецептом, повертається. Паперовий рецепт в рамках програми "Доступні ліки" продовжить діяти лише на тимчасово окупованих, прифронтових територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії", – заявили у відомстві.

Позиція КМУ та МОЗ

Як пояснюють у Кабінеті міністрів, українці користуються електронними рецептами за програмою "Доступні ліки" ще з 2019 року. Проте раніше поряд з е-рецептами існували ще й паперові аналоги. Але вже з 1 липня цього року все перейде в онлайн.

Серед плюсів електронних рецептів у Кабміні називають можливість продовжувати призначення препаратів без візиту до лікаря.

"Якщо пацієнт потребує тривалого лікування, повторний е-рецепт на цю групу ліків можна буде отримати дистанційно", – йдеться на сайті уряду.

Своєю чергою в Міністерстві охорони здоров’я пояснюють: впровадження електронних інструментів дозволяє краще керувати програмою "Доступні ліки", розуміти запити та потреби і, відповідно – більш ефективно розподіляти бюджетні кошти.

У МОЗ додають, якщо пацієнтові незручно користуватися електронним рецептом, лікар може додатково роздрукувати інформаційну довідку, в якій міститиметься інформація про рецепт.

У міністерстві запевняють: українці вже масово переходять на використання е-рецептів. За їхніми даними, лише за останні 30 днів понад 50 тисяч пацієнтів вперше отримали електронний рецепт за програмою "Доступні ліки". А з початку 2023 року "Доступні ліки" за е-рецептом виписали вже понад 1,5 мільйона українців – це пацієнти, які потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та епілепсії. Якщо ж брати період повномасштабної війни, то було погашено 14 мільйонів електронних рецептів за програмою "Доступні ліки".

Новини за темою: В Україні з квітня впроваджується е-рецепт на всі рецептурні лікарські засоби

Пошукати на карті або "Спитати Гриця" – як знайти необхідну аптеку?

"Доступні ліки" забезпечують повну або часткову оплату вартості деяких лікарських засобів з бюджетних коштів. До програми входять 486 лікарських засобів. Щоб отримати препарати за програмою, необхідно зробити кілька кроків.

Спершу звернутися до лікаря, декларація з ним під час воєнного стану необовʼязкова.

Далі треба отримати рецепт та пошукати аптеку, яка відпускає ліки за програмою. Їх можна знайти на електронній карті або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Також інформацію про те, які аптеки входять до програми, можна отримати через чат-бот у Telegram "Спитай Гриця".

Новини за темою: В Україні напередодні впровадження е-рецепта аптечні продажі зросли майже на 350%

Що потрібно знати про е-рецепт?

Електронний рецепт – це  цифровий аналог паперового рецепту, який створюється, зберігається і передається з використанням медичної інформаційної системи в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ). На сьогодні електронний рецепт є одним із найпоширеніших електронних медичних інструментів в Україні.

Навесні 2019 року НСЗУ почала підписувати договори з аптечною мережею всієї країни та впроваджувати електронні рецепти. За цими рецептами аптеки отримуватимуть виплати за програмою "Доступні ліки". Такі нововведення закріплені законодавчо постановами КМУ.

З 1 серпня 2022 року запровадили електронні рецепти на антибіотики. Також з 1 листопада 2022-го за електронним рецептом відпускають наркотичні (психотропні) препарати.

З 1 квітня цього року Е-рецепт впроваджено на всі рецептурні лікарські засоби.

Читайте також:
"Ліки зі співчуття": Важкохворі українці отримають безкоштовний доступ до інноваційних препаратів, яких чекали два роки
В Україні з'явиться проєкт В Україні з'явиться проєкт "Представник пацієнта"
В Україні видали першу ліцензію на роботу в бойових умовах з наркотичними засобами та прекурсорами В Україні видали першу ліцензію на роботу в бойових умовах з наркотичними засобами та прекурсорами
Майже 4,5 млн українців отримали медикаменти безплатно або з доплатою за програмою Майже 4,5 млн українців отримали медикаменти безплатно або з доплатою за програмою "Доступні ліки"