USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Всупереч законодавству: Понад 400 компаній в Україні "позбулися" зв'язків з Росією

В Україні після початку війни діє мораторій на здійснення реєстраційних дій щодо компаній, власниками яких є громадяни РФ
Російський бізнес в Україні російські компанії в Україні
Джерело: скріншот

З 24 лютого 2022 року 401 українська компанія позбулася "російського сліду". Зміни відбулися попри законодавчі обмеження, введені з метою захисту національних інтересів України після початку війни з Росією, пише Опендатабот.

Загалом, станом на 23 лютого 2022 року "російський слід" був виявлений у 20 881 компанії, зареєстрованої в Україні.

За півтора року повномасштабної війни, попри наявні законодавчі заборони, 401 компанія з російським слідом здійснила зміни та видалила власників та бенефіціарів із РФ.

Ось так виглядає топ-10 компаній за виторгом за результатами 2022 року, які прибрали зв’язки з агресором після початку повномасштабної війни:

Джерело: Опендатабот

Чому не можна змінювати власників

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну було введено мораторій на здійснення реєстраційних дій щодо компаній, власниками яких є громадяни РФ. Це обмеження було введено задля того, аби забезпечити захист національних інтересів за майбутніми позовами України у зв’язку з військовою агресією РФ.

Наразі лише окремі категорії громадян РФ мають право здійснювати зміни у компаніях, в яких вони є власниками, зокрема, ті, що законно проживають на території України, та ті, що мають у своїй власності частку у статутному капіталі компанії до 10%.

Крім того, законодавством не визначено жодних обмежень щодо громадян РФ, які змінили громадянство на будь-яку іншу країну, яка не вважається країною-агресором відповідно до законодавства України.

Нагадаємо, ми писали, що тютюнові компанії Philip Morris International та Japan Tobacco International внесли до переліку міжнародних спонсорів війни через бізнес в Росії.

Читайте також:
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон