USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Від початку війни до 50 тисяч українців втратили одну або кілька кінцівок, – WSJ

Фактична цифра постраждалих може бути вищою
людина з інвалідністю
Джерело: The Wall Street Journal

З початку повномасштабної війни від 20 до 50 тисяч українців втратили одну або кілька кінцівок. Про це інформує The Wall Street Journal, посилаючись на українську благодійну організацію Hope Foundation та німецького виробника протезів Ottobock.

Дані про 50 тисяч ґрунтуються на інформації від уряду та медустанов, хоча фактична цифра може бути вищою, оскільки процес протезування займає багато часу.

Київська благодійна організація Hope Foundation повідомила, що 200 тисяч українців зазнали тяжких поранень, а у 10% випадків мала місце ампутація.

The Wall Street Journal зазначає, що у Першій світовій війні кінцівки втратили 67 тисяч жителів Німеччини та 41 тисяча жителів Великої Британії. Але тоді ампутація часто була єдиним рішенням, аби запобігти смерті після поранення.

На початку війни основними причинами ампутацій були поранення, отримані під час артилерійських та ракетних обстрілів. Зараз же багато хто отримує травми, підриваючись на мінах, встановлених уздовж лінії фронту. За словами лікаря Костянтина Міліці, до лікарень Запорізької області, де зараз точаться основні бої, з пораненнями, через які необхідно ампутувати кінцівки, надходять 40–80% пацієнтів.

Новини за темою: Нацрада з питань ТБ планує напрацювати для медіа словник "небажаної" лексики

До російського вторгнення минулого року в Україні щорічно проводилося кілька тисяч ампутацій, але зараз, за словами українських лікарів і спеціалізованих клінік, система охорони здоровʼя перевантажена, і багато пацієнтів чекають на нову кінцівку більш як рік.

За словами виконавчого директора мережі медичних реабілітаційних центрів Unbroken Олександра Кобзарева, лише у Львові лікарі провели понад 53 тисячі операцій за минулий рік. Виконавчий директор Superhumans Ольга Руднєва розповіла американським журналістам, що її фонд може прийняти на місяць тільки 50 пацієнтів. За її оцінками, з минулого року кількість ампутованих кінцівок зросла щонайменше до 20 тисяч.

Пацієнти повинні отримати нові кінцівки не пізніше ніж через 90 днів після ампутації, щоб уникнути атрофії та інших проблем, пояснює Руднєва. Але багато хто чекає вже понад рік. За її словами, особливо важко доглядати за маленькими дітьми з ампутаціями, оскільки їм доводиться змінювати кілька протезів до того часу, як вони стають дорослими.

Втрати України в війні

Точна кількість українських військових, які загинули із 24 лютого 2022 року, невідома. Україна "дозовано" дає інформацію про кількість загиблих, наголошувала заступниця міністра оборони Ганна Маляр у вересні 2022 року. У регулярних зведеннях Генштабу ЗСУ цих даних не публікують, і, за словами Маляр, на період воєнного часу їх засекречено.

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?