USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нацрада з питань ТБ планує напрацювати для медіа словник "небажаної" лексики

Словник міститиме рекомендації щодо толерантного висвітлення чутливих тем
журналісти в Україні
Джерело: відкриті джерела

В Україні хочуть видати словник "небажаної" лексики та критерії неприпустимої до поширення в медіа інформації. Про це в інтерв'ю інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна" розповіла голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк.

"Ми маємо формувати медіапростір, вільний від дискримінації, фіксацій образливих та некоректних стереотипів і мови ворожнечі стосовно будь-яких громадян країни за багатьма ознаками", – заявила вона.

Ольга Герасим'юк додала, що словник міститиме рекомендації щодо толерантного висвітлення чутливих тем та інформації про деякі спільноти – релігійні, етнічні, національні, ЛГБТІК, людей з інвалідністю, ветеранів тощо.

Герасим'юк зазначила, що для того, щоб зрозуміти, як облаштувати таку політику в інформаційному просторі, уже провели декілька зустрічей:

  • з ромською, єврейською, кримськотатарською спільнотами;
  • з представниками мусульманських організацій,
  • з представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.
Новини за темою: В Україні планують врегулювати роботу інтернет-ЗМІ: Як це вплине на роботу блогерів

Також почали налагоджувати співпрацю з Офісом омбудсмена через меморандум про спільні дії.

Крім того, Герасим'юк розповіла, що в планах – проведення зустрічей із представниками арабських спільнот, ветеранськими організаціями, організаціями, що представляють людей з інвалідністю.

"Результатом цих зустрічей має бути напрацьований словник "небажаної" лексики й критерії до інформації, яка є недопустимою, а також спільна просвітницька робота для медіа", – зазначила вона.

Закон про медіа

13 грудня 2022 року законопроєкт "Про медіа" ухвалили в цілому. Його підтримало 299 нардепів. Зеленський підписав документ 29 грудня.

За словами члена комітету ВР із прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, нацменшин і міжнаціональних відносин, народного депутата Тараса Тарасенка, ухвалений документ є одним з обов'язкових пунктів, який відкриває Україні шлях до членства в Євросоюзі.

Оновлення національного законодавства у сфері аудіовізуальних послуг також є одним із зобов'язань України для початку переговорів щодо вступу до ЄС.

Читайте також:
Родичі українських екснардепів, суддів та прокурорів володіють нерухомістю у Дубаї на понад 30 млн доларів Родичі українських екснардепів, суддів та прокурорів володіють нерухомістю у Дубаї на понад 30 млн доларів
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій
Малюк відсторонив керівника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка на час перевірки після розслідування Малюк відсторонив керівника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка на час перевірки після розслідування "Слідства.Інфо"