USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Нацрада з питань ТБ планує напрацювати для медіа словник "небажаної" лексики

Словник міститиме рекомендації щодо толерантного висвітлення чутливих тем
журналісти в Україні
Джерело: відкриті джерела

В Україні хочуть видати словник "небажаної" лексики та критерії неприпустимої до поширення в медіа інформації. Про це в інтерв'ю інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна" розповіла голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк.

"Ми маємо формувати медіапростір, вільний від дискримінації, фіксацій образливих та некоректних стереотипів і мови ворожнечі стосовно будь-яких громадян країни за багатьма ознаками", – заявила вона.

Ольга Герасим'юк додала, що словник міститиме рекомендації щодо толерантного висвітлення чутливих тем та інформації про деякі спільноти – релігійні, етнічні, національні, ЛГБТІК, людей з інвалідністю, ветеранів тощо.

Герасим'юк зазначила, що для того, щоб зрозуміти, як облаштувати таку політику в інформаційному просторі, уже провели декілька зустрічей:

  • з ромською, єврейською, кримськотатарською спільнотами;
  • з представниками мусульманських організацій,
  • з представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.
Новини за темою: В Україні планують врегулювати роботу інтернет-ЗМІ: Як це вплине на роботу блогерів

Також почали налагоджувати співпрацю з Офісом омбудсмена через меморандум про спільні дії.

Крім того, Герасим'юк розповіла, що в планах – проведення зустрічей із представниками арабських спільнот, ветеранськими організаціями, організаціями, що представляють людей з інвалідністю.

"Результатом цих зустрічей має бути напрацьований словник "небажаної" лексики й критерії до інформації, яка є недопустимою, а також спільна просвітницька робота для медіа", – зазначила вона.

Закон про медіа

13 грудня 2022 року законопроєкт "Про медіа" ухвалили в цілому. Його підтримало 299 нардепів. Зеленський підписав документ 29 грудня.

За словами члена комітету ВР із прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, нацменшин і міжнаціональних відносин, народного депутата Тараса Тарасенка, ухвалений документ є одним з обов'язкових пунктів, який відкриває Україні шлях до членства в Євросоюзі.

Оновлення національного законодавства у сфері аудіовізуальних послуг також є одним із зобов'язань України для початку переговорів щодо вступу до ЄС.

Читайте також:
В Україні посилюється політичний тиск на ЗМІ: Міжнародні правозахисники виступили із заявою до влади В Україні посилюється політичний тиск на ЗМІ: Міжнародні правозахисники виступили із заявою до влади
Кропачов: Сьогодні відбувається знищення бізнесу та, найголовніше, – тиск на медіа Кропачов: Сьогодні відбувається знищення бізнесу та, найголовніше, – тиск на медіа
Помер засновник і голова Помер засновник і голова "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко
"Суспільне" розпочинає марафон на Першому у рамках "Єдиних новин"