USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Від початку повномасштабної війни в Україні росіяни вбили понад 9 тис. цивільних, зокрема понад 500 дітей, - дані ООН

За останні 500 днів загинуло втричі більше цивільних осіб, ніж за всі попередні 8 років бойових дій на сході країни
руйнування війна Донеччина
Фото ілюстративне
Джерело: Нацполіція

Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй (ООН) з прав людини в Україні (ММПЛУ) заявила, що змогла підтвердити загибель понад 9 тис. цивільних осіб, зокрема понад 500 дітей, з моменту нападу Росії 24 лютого 2022 року, але попередила, що реальна кількість жертв може бути набагато вищою. Про це йдеться у звіті Організації.

"500 день у війні, яка продовжує призводити до жахливих втрат цивільного населення України. Загальна щомісячна кількість загиблих та поранених осіб зменшилася на початку цього року в порівнянні з 2022 роком, але в травні та червні їхня середня кількість знову зросла. Останній смертельний напад 27 червня, коли 13 цивільних осіб, зокрема четверо дітей, загинули ввечері внаслідок ракетного удару по жвавому торговому району в Краматорську на сході України", - сказала заступниця голови ММПЛУ Ноель Калхун.

І додала, що буквально через кілька днів потому ще один ракетний удар забрав життя 10 цивільних осіб у Львові. За ці два тижні кількість загиблих серед цивільних осіб одна з найвищих з початку російського вторгнення.

Моніторингова місія ООН з прав людини, яка працює в Україні з 2014 року, заявила, що за останні 500 днів загинуло втричі більше цивільних осіб, ніж за всі попередні 8 років бойових дій на сході України.

Окупанти стратили майже 80 цивільних заручників

Російські окупанти під час війни в Україні стратили 77 цивільних осіб, яких незаконно утримували під вартою, також зафіксовано щонайменше 864 випадки незаконного затримання з боку окупантів, багато з них прирівняні до насильницьких зникнень. Про це йдеться в доповіді Організації Об’єднаних Націй, оприлюдненій 27 червня.

Зазначається, що внаслідок тортур, нелюдських умов утримання та відмови в медичній допомозі померли 72 чоловіки та п’ять жінок, уточнила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер.

Тортури росіяни застосовували для того, щоб змусити жертв зізнатися в допомозі українським Збройним силам, примусити до співпраці з окупантами або залякати людей з проукраїнськими поглядами, йдеться в доповіді.

Новини за темою: З початку повномасштабної війни РФ викрала 562 активних українців, з них 311 – досі в полоні, – ZMINA

Колишні вагнерівці зізналися в страшних звірствах проти українських дітей та цивільних

Двоє колишніх в'язнів та найманців ПВК "Вагнера" розповіли про те, що вбивали українських дітей, підлітків і дорослих цивільних у Соледарі та Бахмуті Донецької області. Відео розмови з колишніми найманцями опублікувала російська правозахисна організація Gulagu.net.

"Азамат та Олексій перебувають у Росії, 100% вони не перебувають під будь-яким впливом СБУ, ЦРУ тощо. А протягом тижня давали докладні і послідовні свідчення в ході відео- та аудіоопитування й повідомили засновнику Gulagu.net Володимиру Осєчкіну жахливі подробиці розстрілу понад 20 українських дітей і підлітків, підриву ями з більш ніж 50 пораненими полоненими тощо. "500-ми" (ті, хто вирішив залишити війну та відмовився виконувати накази про вбивство українців - ред.), зачистки житлових будинків із вбивством усіх, у тому числі дітей", – йдеться в розслідуванні.

Новини за темою: У російському полоні перебувають 126 українських жінок

Читайте також:
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки