USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

Окупанти стратили майже 80 цивільних заручників

Тортури росіяни застосовували для того, щоб змусити жертв зізнатися в допомозі українським Збройним силам
страта цивільних
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Російські окупанти під час війни в Україні стратили 77 цивільних осіб, яких незаконно утримували під вартою, також зафіксовано щонайменше 864 випадки незаконного затримання з боку окупантів, багато з них прирівняні до насильницьких зникнень. Про це йдеться в доповіді Організації Об’єднаних Націй, оприлюдненій 27 червня.

Зазначається, що внаслідок тортур, нелюдських умов утримання та відмови в медичній допомозі померли 72 чоловіки та п’ять жінок, уточнила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер.

Тортури росіяни застосовували для того, щоб змусити жертв зізнатися в допомозі українським Збройним силам, примусити до співпраці з окупантами або залякати людей з проукраїнськими поглядами, йдеться в доповіді.

Інформація наведена на основі 1136 інтерв’ю з потерпілими, свідками та іншими особами. Водночас представники ООН 274 рази відвідали 70 офіційних місць тримання під вартою, що перебувають під контролем української влади.

Загалом місія задокументувала понад 900 випадків довільного затримання цивільних осіб, зокрема дітей і літніх людей. Переважна більшість цих справ була скоєна Російською Федерацією, йдеться в доповіді.

Місія зафіксувала 75 випадків незаконного затримання українськими силами безпеки, здебільшого підозрюваних у злочинах, пов’язаних із конфліктом. Значну частину цих випадків в ООН прирівняли до насильницького зникнення, скоєного здебільшого Службою безпеки України, сказала Богнер.

При цьому Місія Організації Об'єднаних Націй не зафіксувала жодної страти цивільних затриманих українськими силовиками.

Наприкінці доповіді Матільда Богнер вкотре звернулася до Російської Федерації з проханням надати спостерігачам ООН з прав людини повний і безперешкодний доступ до всіх окупованих нею територій України.

Колишні вагнерівці зізналися в страшних звірствах проти українських дітей та цивільних

Двоє колишніх в'язнів та найманців ПВК "Вагнера" розповіли про те, що вбивали українських дітей, підлітків і дорослих цивільних у Соледарі та Бахмуті Донецької області. Відео розмови з колишніми найманцями опублікувала російська правозахисна організація Gulagu.net.

"Азамат та Олексій перебувають у Росії, 100% вони не перебувають під будь-яким впливом СБУ, ЦРУ тощо. Вони протягом тижня давали докладні і послідовні свідчення в ході відео- та аудіоопитування і повідомили засновнику Gulagu.net Володимиру Осєчкіну жахливі подробиці розстрілу понад 20 українських дітей і підлітків, підриву ями з більш ніж 50 пораненими полоненими тощо. "500-ми" (ті, хто вирішив залишити війну та відмовився виконувати накази про вбивство українців), зачистки житлових будинків із вбивством усіх, у тому числі дітей", – йдеться в розслідуванні.

Вбивство українських підлітків і полонених

Колишній засуджений Олексій Савичев, що відсидів 30 років за ґратами, отримав у "Вагнері" посаду командира розвідувальної групи.

Так, Савичев розповів про вбивства цивільних жителів у Соледарі та Бахмуті на Донеччині. Він стверджує, що на початку лютого був наказ "без слів розстрілювати" всіх, кому від 15 років і більше. 

"Був наказ всіх, кому від 15 і старше, відразу розстрілювати. Просто і без слів", – каже він.

За його словами, вбили близько 20–25 українців, серед яких близько 10 підлітків 15–17 років.

Крім того, Савичев розповів, що були накази "зачистити" будинок, а хто там усередині – все одно. Він додав, що у найманців немає такого поняття, як "вивести цивільних", а тому, якщо він передавав по рації, що будинок "зачистили", – це означало, що жодної живої людини там не залишилося.

"Вона маленька дитина, їй п'ять-шість років. А я вистрелив контрольний в неї"

Інший командир вагнерівського підрозділу Азамат Улдаров каже, що накази "вбити всіх" давав власник ПВК Євгеній Пригожин. Вбивали дітей, жінок і пенсіонерів. Зокрема, Улдаров розповів, як власноруч застрілив маленьку дитину.

"Вона верещить, бо вона маленька дитина, їй п'ять-шість років. А я вистрелив контрольний (в неї), бо була команда на зачистку, на знищення всіх, хто стояв в нас на шляху", – сказав вагнерівець.

Улдаров також розповів, що "зачистив" підвал 9-поверхового будинку у Бахмуті із 300–400 цивільними, зокрема 40 з них були дітьми. Окупант додає, що "він не мав вибору" і в нього був наказ зачистити всіх.

Терорист заявив, що це сталося у березні 2023 року.

Вбивства полонених

Улдаров також зазначає, що був свідком вбивства кувалдою близько 20 полонених. Серед них були українці і росіяни, які завинили перед керівництвом "Вагнера". Також додає, що більшість українських військових, які потрапляли в полон до "Вагнера", вбивали. Зі 100 залишали трьох максимум, каже він.

Улдаров також зізнався, що вагнерівці не беруть полонених і практикують вбивство українських військових: "В основному ножем. Перерізаємо горло. Знімаємо це на відео. Коли Пригожин казав кувалдою, ми брали кувалду і забивали кувалдою. Це його метод. Він – страшна людина".

Відео Gulagu.net триває 77 хвилин. Жоден з окупантів не сказав, що кається через свої злочини в Україні. Крім того, весь час на відео Улдаров напідпитку і заявив, що хоче повернутися на фронт та продовжити воювати. 

Реакція Пригожина на зізнання

На інтерв'ю екскомандирів "Вагнера" відреагував власник ПВК Євгеній Пригожин. Він зазначає, що не бачив відео з Савичевим і Улдаровим повністю, але запевняє, що "Вагнер" не розстрілював дітей.

"Щодо розстрілів дітей – звичайно ж ніхто ніколи не розстрілює ні мирняк (мирних жителів, – ред.), ні дітей, це нікому абсолютно не потрібне. Ми туди прийшли для того, щоб урятувати їх від того режиму, під яким вони перебували", – заявив Пригожин.

Реакція України

В коментарі ВВС командування Збройних сил України заявило, що цілком вірогідно бійці ПВК "Вагнера" дійсно вчиняли ті злочини, про які заявили Улдаров і Савичев.

"Ми почули інформацію про можливі вбивства вагнерівцями мирних мешканців, підлітків та зовсім малих дітей у лютому – березні 2023 року в Соледарі та Бахмуті. Це цілком можливо з огляду на соціальний зріз особового складу, яку задіювала в операціях терористична організація "Вагнера", – заявив речник Східного оперативного командування ЗСУ Сергій Череватий.

Він наголосив, що вагнерівці – це злочинці, багато з них сиділи за важкими статтями: "Культ насильства там пропагувався і щодо своїх ворогів, і до своїх же бійців за найменші проступки. Відбувалось розлюднення ворога, накачування і приниження українців як людей. Ми бачили кривавий слід кадрової російської армії в Бучі, а що чекати від організації, яка складається тільки зі злочинців".

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що всі ці слова мають бути зафіксовані та перевірені, а особи, що розповідають їх, – ідентифіковані.

"Безсумнівно, що в разі підтвердження умисного вбивства російськими військовими українських дітей – потрібно вжити всі необхідні заходи реагування. За воєнні злочини на території нашої країни винні мають бути справедливо покарані. Тільки, за офіційними даними, через війну в Україні загинуло 470 дітей, 407 – зниклі безвісти, 19 384 дитини – депортовані країною-агресором. Проте ми розуміємо, що ці цифри можуть бути набагато більшими", – додав він.

Слова найманців ПВК "Вагнера" прокоментував і керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Російські терористи зізналися в убивстві українських дітей у Бахмуті та Соледарі. Зараз ідеться про військових злочинців із ПВК "Вагнера", але це проливає світло на злочини російської армії в Україні. Вони крадуть наших дітей і вбивають", – написав він, наголосивши на необхідності покарання.

Водночас в Офісі генпрокурора заявили, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань вже внесено відомості за викладеними фактами за ст. 438 КК України – порушення законів та звичаїв війни. Обставини, зазначені в інтерв’ю, будуть перевірені у межах розслідування кримінальних проваджень, їм буде надана відповідна правова оцінка.

"У ході розслідувань повідомлено про підозру керівнику так званого ПВК "Вагнера" та керівнику одного з його підрозділів за фактами ведення агресивної війни та посягання на територіальну цілісність України (ст. 437, ст. 110 КК України). Окремим учасникам – за фактами вбивств та жорстокого поводження з цивільним населенням (ст. 438 КК України). До розслідувань залучаються правоохоронні органи іноземних держав", – додали в прокуратурі.

Читайте також:
Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський
Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА
Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ! Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ!
Атакували Атакували "Шахедами" та ракетами: Росіяни цієї ночі вдарили по об'єктах критичної інфраструктури в низці областей