USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Венеційська комісія рекомендує законодавчо відтермінувати виконання закону про олігархів в Україні

Замість багатогалузевого "системного" підходу закон про олігархів передбачає "персоналізований підхід"
олігархи_1

Ахметов, Фірташ, Пінчук та Коломойський

Джерело: відкриті джерела

Венеційська комісія оприлюднила висновок щодо Закону України "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)", який Верховна Рада ухвалила у 2021 році. Про це йдеться на сайті комісії.

Так, експерти комісії вважають, що концентрація великого впливу в руках однієї людини є небезпечною, і для подолання цього потрібна ефективна конкурентна політика, боротьба з корупцією та відмиванням грошей, забезпечення плюралізму ЗМІ.

І замість такого багатогалузевого "системного" підходу закон про олігархів передбачає "персоналізований підхід".

"Цей "персональний підхід" має на меті ідентифікувати осіб як олігархів за певними критеріями: багатство, володіння ЗМІ тощо, та накладає на них низку обмежень (наприклад, забороняючи фінансування політичних партій та виборчих кампаній). Цей підхід має, безсумнівно, каральний характер", – йдеться у висновку комісії.

Новини за темою: Формувати реєстр олігархів під час війни недоречно, – заступник голови ОП

Крім того, в боротьбі з олігархічним впливом, на думку фахівців, не існує універсальних засобів, й у виняткових ситуаціях такі заходи особистого характеру "можуть бути виправданими як крайній захід на тимчасовій основі. Проте вони можуть бути лише доповненням, а не альтернативою системному підходу".

Також Венеційська комісія рекомендує законодавчо відтермінувати виконання закону про олігархів, визначити його недоліки та розробити альтернативний законопроєкт, що передбачав би ефективну конкурентну політику чи підвищення прозорості держзакупівель.

"Наразі закон про олігархів не можна розглядати як демократичну відповідь на проблему олігархізації. Закон важко узгодити з принципами політичного плюралізму та верховенства права, оскільки він потенційно може бути використаний з політичною метою", – зазначили в документі.

Раніше

У листопаді 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Документ забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України, встановлює критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками.

29 червня 2022 року глава держави увів у дію рішення РНБО про реєстр олігархів, порядок його формування та ведення.

Новини за темою: 25 європейських компаній в обхід західних санкцій постачають російську армію, – ЗМІ
Читайте також:
Олігарха-втікача Онищенка заочно засудили до 15 років: Визнали винуватим в організації  Олігарха-втікача Онищенка заочно засудили до 15 років: Визнали винуватим в організації "газової схеми"
У світовому рейтингу мільярдерів від Forbes залишилися пʼять українців. Коломойського в списках немає У світовому рейтингу мільярдерів від Forbes залишилися пʼять українців. Коломойського в списках немає
Незважаючи на санкції. До списку Forbes увійшла рекордна кількість російських мільярдерів Незважаючи на санкції. До списку Forbes увійшла рекордна кількість російських мільярдерів
СБУ повідомила про підозру російському олігарху Дерипасці і затримала його українських топменеджерів СБУ повідомила про підозру російському олігарху Дерипасці і затримала його українських топменеджерів