USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Олігарха-втікача Онищенка заочно засудили до 15 років: Визнали винуватим в організації "газової схеми"

12 років отримав також фінансовий директор Онищенка
Олександр Онищенко
Олександр Онищенко
Джерело: відкриті джерела

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно призначив 15 років позбавлення волі екснардепу Олександру Онищенку у справі про привласнення 740 мільйонів гривень через "Укргазвидобування". Про це поінформували в пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"15 та 12 років позбавлення волі з конфіскацією – колегія суддів ВАКС оголосила вирок народному депутату України VII скликання та його фінансовому директору. Їх обвинувачують у заволодінні державними коштами на суму понад 740 млн гривень під час видобутку та продажу природного газу в межах договорів про спільну діяльність з публічним акціонерним товариством "Укргазвидобування", – йдеться у повідомленні.

Що відомо про "газову схему" Онищенка?

Розслідування кримінального провадження проти Онищенка НАБУ завершило в липні 2018 року.

Правоохоронці встановили, що він створив злочинну організацію. Учасники групи у період із січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд гривень на реалізації природного газу. У результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України", – ред.) завдали збитків на понад 740 млн гривень.

До "газової схеми" загалом причетні 29 осіб. Серед них – двоє близьких людей, які виконували роль організаторів, решта – працівники "Укргазвидобування", юрист, фінансисти, керівники компаній тощо.

Вісім підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди про визнання провини. Розслідування щодо ще 12 осіб також завершили: обвинувальні акти щодо них направлені до суду.

Інші сім підозрюваних, включно з Онищенком, перебувають у розшуку. Сам Онищенко переховується від правосуддя в Іспанії.

У грудні 2019 року олігарха затримали в Німеччині, але наприкінці травня 2020 року німецький суд відхилив прохання України про його екстрадицію. Вже у 2020 році Німеччина відмовила Онищенкові в притулку і попросила виїхати.

А у 2021 році була інформація, що екснардеп отримав громадянство Росії.

"Я тільки отримав за спортом. Виступаю за збірну Росії зараз", – розповідав тоді Онищенко "Бабелю" (крім політики олігарх відомий тим, що професійно займається кінним спортом, навіть брав участь у Олімпійських іграх 2008-го і 2012 років, – ред.).

Пізніше в травні 2022 року правоохоронці викрили та затримали ще одного підозрюваного у "газовій схемі", який шість років також переховувався від слідства. Це – директор ТОВ "ТД "Київгазенерго" Роман Гумініченко (Якимащенко). За даними слідства, посадовець брав участь у придбанні в підконтрольної Онищенку товарної біржі газу за зниженою ціною та його реалізації за ринковими цінами.

Новини за темою: БЕБ у Києві упередило розтрату близько 2 млн гривень однією з компаній "Нафтогазу"

Раніше ми писали, що загалом повідомили про підозру вже 11 керівникам окремих облгазів і чотирьом функціонерам фінансово-промислової групи Фірташа. Посадовці "облгазів Фірташа" розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю газу.

За даними судово-економічної експертизи, лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитків на понад 4,2 млрд гривень. А загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016–2022 років може становити понад 18 млрд гривень.

Читайте також:
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ