USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ВАКС засудив до 10 років колонії екссуддю Чауса

Вирок не набув чинності і може бути оскаржений протягом 30 днів
Екссуддя Микола Чаус

Екссуддя Микола Чаус

Джерело: відкриті джерела

Вищий антикорупційний суд визнав винуватим і призначив 10 років позбавлення волі колишньому судді Дніпровського районного суду Києва Миколі Чаусу. Таке рішення ВАКС ухвалив сьогодні, інформує пресслужба САП.

"14 червня 2023 року колегія суддів ВАКС оголосила обвинувальний вирок колишньому судді Дніпровського районного суду міста Києва, викритого на вимаганні та одержанні неправомірної вигоди у 150 тис. доларів США (понад 3,7 млн гривень за курсом НБУ станом на момент вчинення злочину)", – йдеться в повідомленні.

Суд підтримав позицію прокурора САП та визнав особу винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4. ст. 368 КК України ("Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднане з вимаганням").

За вироком суду колишньому судді призначено покарання у виді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у судовій гілці влади строком на три роки з конфіскацією майна.
 
Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційної палати ВАКС.

Раніше

У серпні 2016 року детективи НАБУ викрили Чауса на отриманні хабаря у 150 тисяч доларів за умовний термін для 74-річної жінки, яка торгувала наркотиками. Ці кошти виявили у двох скляних банках, які суддя закопав у дворі свого дому.

У березні 2017 року стало відомо, що Чауса затримали в Кишиневі. Він намагався отримати політичний притулок у Молдові, але йому відмовили. Українська влада вимагала екстрадиції Чауса.

30 липня 2021 року Миколу Чауса знайшли у Вінницькій області. Про нього поліцейським повідомив житель села Мазурівка. Тоді суд відправив Чауса під цілодобовий домашній арешт до 24 січня 2022 року.

Читайте також:
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи