USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні затвердили Індекс цифрової економіки та суспільства

Розпорядження забезпечить передумови для відстеження прогресу в напрямі цифрової економіки
індекс економіки
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів ухвалив розпорядження, яке затверджує перелік показників Індексу цифрової економіки та суспільства (DESI) в Україні, а також порядок збору та обміну даних щодо показників на основі Методології Європейського Союзу. Про це інформує пресслужба Мінцифри.

Зазначається, що розпорядження забезпечить передумови для відстеження прогресу в напрямі цифрової економіки, а також порівняння власного шляху із цифровими економіками Євросоюзу.

DESI щорічно публікується Європейською комісією й вимірює прогрес держав – членів Європейського Союзу у досягненні цілей Програми цифрового десятиліття ЄС до 2030 року. Ключові елементи DESI відповідають цифровим цілям Євросоюзу: безпечна та стійка цифрова інфраструктура, цифрові навички, цифровізація бізнесу та цифровізація публічних послуг.

"Процес включення України до DESI залежить від спроможності регулярно надавати Європейській комісії необхідні статистичні дані, які зібрані відповідно до вимог ЄС. Включення України до DESI допоможе реалізувати державний потенціал цифрової конкурентоспроможності, а також сприятиме інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС", – йдеться в повідомленні.

Протягом шести місяців з дня ухвалення розпорядження Мінцифра розробить методичні рекомендацій складення показників на основі Методології Європейського Союзу.

Що таке DESI?

Це зведений індекс, який узагальнює відповідні показники з ефективності цифрових технологій в Європі й відстежує еволюцію держав – членів ЄС в галузі цифрової конкурентоспроможності.

Він охоплює пʼять основних сфер:

  • Звʼязок: ступінь доступу до широкосмугового інтернету та якості його обслуговування.
  • Людський капітал: рівень цифрових навичок населення, а також інвестиції в цифрову освіту.
  • Використання інтернету: поширеність використання інтернету для різних цілей, таких як навчання, робота і спілкування.
  • Інтеграція цифрових технологій: використання цифрових технологій у бізнесі та публічних послугах.
  • Цифрові державні послуги: доступність і якість цифрових державних послуг.

Кожен із цих показників оцінюється за шкалою від 0 до 100, а загальний індекс DESI розраховується як середнє арифметичне з пʼяти показників.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням