USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні не зафіксували спалаху скарлатини, – МОЗ

За 10 місяців зареєстрували 375 хворих на скарлатину
скарлатина
Хворий на скарлатину. Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні та Києві, зокрема, не зафіксували спалаху скарлатини. Так, за 10 місяців зареєстрували 375 хворих на скарлатину, з них 372 – серед дітей до 17 років, така динаміка захворювання не вказує на спалах, зазначають у пресслужбі Міністерства охорони здоров'я України.

У відомстві говорять, що найбільше хворих є серед дітей, які відвідують дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади. Також поодинокі випадки реєстрували у різних групах та класах. Це характерно серед захворювань, які щороку реєструють на території країни. 

"Протиепідемічні заходи в школах посилили. Фахівці столичного ЦКПХ провели епідрозслідування: зокрема, огляд кола контактних осіб та інформування навчальних закладів щодо протиепідемічних заходів", – уточнюють у МОЗ.

Що було до цього?

Минулого тижня низкою ЗМІ ширилася інформація, про спалах скарлатини в столичних школах. Тоді ж писали про нібито запровадження карантину, де навчаються діти з підтвердженою хворобою. 

Що відомо про хворобу

Скарлатина – гостре інфекційне захворювання, яке проявляється ураженням мигдаликів ротоглотки та характерним висипом. У більшості випадків скарлатина починається раптово. Розвивається ангіна, язик спершу "біліє" і до четвертого дня захворювання стає яскраво-червоним, на шкірі хворого виникає характерний висип – дрібні яскраво-рожеві або червоні цятки, які часто сверблять. 

Найчастіше хворіють діти віком один-дев'ять років. Інфікуватися хворобою можна повітряно-крапельним шляхом. Зокрема, під час кашлю, чхання і навіть розмови хворого. Щеплення проти скарлатини немає, але після того як людина перехворіє, виробляється імунітет.

Захворювання може мати легкий, середній чи важкий перебіг. За легкої форми симптоми інтоксикації організму слабо виражені, блювота відсутня, ангіна. У разі важкої – початок хвороби супроводжує висока температура, блювота, інколи діарея. Можливі запаморочення, набряк мозку і навіть розвиток коми.

Профілактика поширення хвороби полягає у ранньому виявленні та ізоляції хворого. Пацієнтам, хворим на скарлатину, призначають курс антибіотиків. Якщо цього не було, ізоляція має тривати протягом 21 дня. 

Новини за темою: Спалах гепатиту А у Вінниці: Кузін розповів, як і де можна вакцинуватися

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот