USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні хочуть запровадити податок на сміття

Сортування буде починатися з кількох видів відходів
сміття
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні щороку утворюється більше ніж 10 млн тонн відходів, з яких лише незначний відсоток сортується і йде на переробку. Тому необхідно запровадити екологічний податок на захоронення відходів. Про це повідомила заступниця міністра захисту довкілля і природних ресурсів Вікторія Киреєва в інтерв'ю "Українському Радіо"

За її словами, для вирішення проблеми сміття і було ухвалено рамковий закон "Про управління відходами". Він серед іншого дає змогу чітко визначити: що переробляти, а що захоронювати.

"Зараз наша задача – щоб захоронення стало невигідним. А переробка, навпаки, приносила заробіток та інвестиції. Для цього – фінансові інструменти. І один із них – екологічний податок на захоронення відходів", – пояснила Киреєва.

Наступний крок, за її словами, – посилення відповідальності виробників: кожен із них повинен буде зібрати певну кількість своєї продукції і переробити, а якщо цього не зробить, то сплачуватиме великі штрафи.

Заступниця міністра захисту довкілля і природних ресурсів зазначила, що в першу чергу змінюється дозвільна система для суб'єктів, які управляють відходами.

"Щоб зменшити корупційні ризики і навантаження на бізнес, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів розробило інформаційну систему поводження з відходами. На нашому сайті "ЕкоСистема" всі ці процеси будуть в електронному вигляді автоматизовані. Плюс буде чітко визначений облік цих відходів, щоб ми могли відстежувати їх повний цикл життя – від утворення і до переробки чи захоронення", – розповіла Киреєва.

"Наступна наша задача – це впроваджувати саме сортування, роздільний збір відходів. І для цього ми включаємо декілька інструментів. Перший інструмент – це саме екологічний податок на захоронення відходів. Зараз Міністерство захисту довкілля напрацьовує підходити до цього разом з Міністерством фінансів і податковою. І найближчим часом ми будемо обговорювати вже публічно проєкт змін до закону. Другий наш інструмент – це "забруднювач платить". [...] І є вже зареєстрований законопроєкт у Верховній Раді про відходи тари та відходи від упаковки", – додала вона.

Заступниця міністра захисту довкілля і природних ресурсів зазначила, що сортування буде починатися з кількох видів відходів. Пізніше перейдуть на батарейки, електронне обладнання, шини, мастила і навіть утилізацію автотранспортних засобів.

Читайте також:
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
В Україні кількість В Україні кількість "кас у смартфоні" вдвічі перевищує традиційні
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"