USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні через кілька місяців запрацює "смарт-мобілізація", – Федоров

Людина сама обиратиме спеціальність, за якою хоче мобілізуватися
Мобілізація
Джерело: АрміяInform

В Україні через кілька місяців стартує "смарт-мобілізація". І кожен, хто мобілізуватиметься до лав ЗСУ, зможе самостійно обирати собі спеціальність, заявив віцепрем'єр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, повідомляє "РБК-Україна".

За його словами, провадження такої мобілізації відбудеться через місяць-два.

"Ми хочемо запустити так звану "смарт-мобілізацію", коли людина самостійно обирає – це навіть не про мобілізацію, людина сама собі обирає спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися, і не під примусом, а самостійно. Тобто людина вирішила, що вона хоче служити в Збройних силах України", – заявив Федоров.

Як працюватиме "смарт-мобілізація"

Людина, яка мобілізуватиметься до ЗСУ, зможе обрати собі спеціалізацію, яку вона захоче. У переліку будуть абсолютно всі військові професії, починаючи від водія, закінчуючи оператором дронів.

Федоров наголосив, що людина після заповнення заявки, проходження рекрутерів, тестів та навчання, абсолютно точно потрапить на обрану посаду. 

"Дуже важливо, що повинно змінитися все, і ми в пілоті це передбачаємо. Ти не повинен йти в військомат. Ти проходиш онлайн-тест, ти приходиш в нормальне приміщення до рекрутера, тобі пояснюють ще раз, де ти можеш служити. Ти після цього, якщо ти підходиш за характеристиками, проходиш навчання, в якому ти не просто з базовими речами знайомишся, а тобі розповідають, що таке ситуаційна обізнаність, фахові експерти з поля бою, які керують дронами, де в тебе відбувається інший рівень навчання, і після цього ти вже потрапляєш на поле бою", – зазначив Федоров.

На його думку, у такому випадку у мобілізованих буде інша якість мотивації.

"Але це гіпотеза. І нам потрібно її протестувати. Ми будемо робити такий пілот. Я сподіваюся, що ми вирішимо всі нормативно-правові проблеми, які є, подолаємо бар'єри і зможемо побудувати такий новий шлях і відтестувати, наскільки це працює ефективно", – додав голова Мінцифри.

За його словами, після цього буде зрозуміло, скільки людей будуть мобілізовуватися самостійно, як вони будуть проходити відбір, і як вони після цього будуть служити, і яка буде якість їхньої служби, наскільки вони будуть замотивовані і ефективно все це робити.

Це може бути першим пілотом, першим кроком для того, щоб запустити подібну умовну "смарт-мобілізацію".

Нагадаємо, ми писали, що в Україні хочуть спростити та довести до автоматизму процедуру оформлення статусу учасника бойових дій (УБД), а також внести низку змін до Реєстру військовозобов'язаних.

Читайте також:
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди