USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українська САУ "Богдана" має шанси підкорити світові ринки

Навіть до великої війни цією гаубицею українського виробництва цікавилися Марокко, Малайзія, Саудівська Аравія та Єгипет
САУ
САУ "Богдана"
Джерело: відкриті джерела

Нова розробка українського виробництва – самохідна артилерійська установка "Богдана", має високий експортний потенціал. Про це йдеться в матеріалі "Української правди".

Зазначається, що навіть до великої війни цією гаубицею українського виробництва цікавилися Марокко, Малайзія, Саудівська Аравія та Єгипет.

"На світовому ринку багато конкурентів, але вони дорогі й мають великий термін постачання. На тендерах, де ми зустрічалися, залежно від комплектації та версії "Богдана" коштує на 30–50% менше, ніж французькі гаубиці Caesar", – пояснив Владислав Бельбас, директор "Української бронетехніки", яка експортувала САУ.

Крім того, саме зараз українські приватні та державні компанії отримали унікальну можливість перевірити свою техніку в умовах реальних бойових дій і використати цей досвід для її модернізації. Цього часто не мають навіть передові західні виробники.

"На перевірену в бойових умовах українську військову техніку може зрости попит у світі. Україну часто порівнюють з Ізраїлем, адже обидві країни багато років перебувають у стані війни. Коли мова заходить про ізраїльську зброю, то всі розуміють, що вона виробляється для знищення ворогів, а не для парадів чи танкових біатлонів. Такий же бренд можуть мати українські розробки, які роками гартуються у війні проти росіян", – йдеться в матеріалі.

Що таке САУ "Богдана"?

2С22 "Богдана" – українська колісна самохідна гаубиця зі стволом калібру 155 мм. Встановлена на шасі КрАЗ-63221. Розробка розпочата щонайменше з 2018 року. Стала першою українською САУ, що розроблена під стандартний для країн НАТО калібр 155 мм.

У 2022 році гаубиця отримала бойове хрещення у битві за окупований на той час росіянами острів Зміїний.

Вперше публічна згадка про САУ "Богдана" з'явилася 14 липня 2018 року, коли військовий експерт Сергій Згурець повідомив, що установка буде вперше показана громадськості на військовому параді на честь Дня незалежності 24 серпня 2018 року. Він повідомив, що САУ матиме калібр 155 мм. Невдовзі після анонсу появи САУ "Богдана" з'явилося підтвердження, що в Україні на ДАХК "Артем" є можливості виготовляти снаряди калібру 155 мм.

У період липня – початку серпня питанням того, чи буде нова САУ на гусеничному ходу аналогічно польській AHS Krab, чи на колісному шасі, як словацька Zuzana, чеська САУ Dana або радянська 2С21 "Мста-К", задавалися численні військові оглядачі.

Самохідна артилерійська установка побудована на шасі КрАЗ-63221 зі спареною броньованою кабіною для розміщення обслуги бойової машини.

Крім того, вона має автоматизовану систему наведення на контролерах Siemens SIPLUS та SIMATIC HM, та систему автоматичної подачі боєприпасів на шість снарядів. Управління заряджанням, наведенням та стрільбами може здійснюватися як із кабіни установки, так і ззовні – у задній частині САУ встановлено другий пункт керування.

Також на ній помічено контейнери, що здатні вмістити від 20 снарядів.

Стверджується, що у цій САУ використані стволи українського виробництва. Ствол гаубиці виготовлений із того ж сплаву, що й український міномет М120-15 "Молот".

На шасі встановлена спарена броньована чотиридверна кабіна з двома рядами сидінь, яка розрахована на екіпаж з п'яти осіб.

Кабіна обладнана системами опалення, кондиціонування, вентиляції і обдування теплим повітрям вітрового скла, електрообігрівом вітрових і дверних скел. У ній передбачені місця для розміщення додаткового обладнання: приладів спостереження і нічного бачення, приладів радіаційної та хімічної розвідки і контролю, радіостанції, предметів індивідуального захисту, боєкомплекту, що перевозиться (за кількістю місць в кабіні), і особистих речей екіпажу.

Вимоги передбачають, що платформа повинна забезпечувати наявність протикульового броньового захисту обслуги (екіпажу) від куль типу Б-32 калібру 7,62 мм з відстані не більше 30 м при кутах обстрілу ±30° та осколків снарядів аналогічних за енергетикою дії. Конструкція корпусу повинна забезпечувати такі рівні протимінного захисту: колесо (не нижче вимог рівня 1 STANAG 4569) – ручна граната, нерозірваний артилерійський снаряд, дрібні підривні пристрої з тротиловим еквівалентом не менше 0,35 кг; днище (не нижче вимог рівня 2b STANAG-4569) – міна з масою вибухівки 6 кг в тротиловому еквіваленті по центру машини.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням