USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Українська асоціація китаєзнавців: Можемо зробити висновок, що Китай визнає Україну в кордонах 91-го року

Важливим є й те, що Пекін закликає до обміну військовополонених, захисту цивільних
Китай - Україна
Джерело: відкриті джерела

"Мирний план" Китаю, який всі активно обговорюють останні дні, насправді демонструє позицію Пекіна щодо політичного рішення конфлікту в Україні. Так, проаналізувавши документ, можна зробити висновок, що Китай визнає Україну в кордонах 1991 року. Про це в ефірі UWN заявила голова правління Української асоціації китаєзнавців Віта Голод.

"Я повністю підтримую: це зовсім ніякий не "мирний план", це лише позиція Китаю щодо політичного рішення конфлікту в Україні. Вони дотепер називають війну не війною, а конфліктом, занепокоєнням, кризою і таке інше. Взагалі я дуже рада, що вийшов цей документ він підсумував все те, що говорилося високопосадовцями китайськими на різних майданчиках протягом минулого року, і це той документ, з яким можна працювати. Там є деякі пункти, які повністю відповідають "Формулі миру" Зеленського. Є ті пункти, на які ми очікували, і є ті пункти, які виключно прокитайські. Тобто я оцей весь план з 12 пунктів розділила на три частини", – пояснила Голод.

Кандидатка економічних наук наголошує: що дійсно цінне в цьому документі – це те, що Китай застерігає використання ядерної зброї, і це прописано в цьому документі.

Також є і пункти, які збігаються з "Формулою миру" Зеленського. Зокрема, Пекін закликає до обміну військовополонених та захисту цивільних (у "Формулі миру" Зеленського – обмін військовополонених всіх на всіх, – ред.). Також в Китаї заявили про безумовно підтримання суверенітету, територіальної цілісності України.

"І що важливо: Пекін закликає дотримуватись міжнародного права цілей і статуту ООН. А це, ми можемо зробити висновок, що Китай визнає Україну в кордонах 91-го року", – зазначає експертка.

На цьому з позитивного, на жаль, все. Бо ж далі ідуть розходження, над якими, на переконання Голод, необхідно працювати нашим дипломатам, політикам. Розходження стосуються пункту щодо припинення війни. Так, Китай закликає до припинення війни, але він не каже в який спосіб. (У "Формулі миру" Зеленського – це виведення російських військ з території України, – ред.)

Далі: після того, як Пекін закликає припинити війну, він дає інший пункт – сісти за стіл переговорів, і це – принципове розходження з "Формулою" Зеленського.

"Китай коментує, що у війні немає переможців. Фактично він, у разі поразки Росії, і хоче виступити якимось адвокатом і трошки прикрити РФ, бо Росія – стратегічний партнер Китаю. Тому тут дуже важливо зрозуміти, що цей пункт є принциповим і саме за цей пункт цей документ і критикують", – поясняє Голод.

Напередодні Зеленський заявив, що знає лише загальні речі щодо "мирного плану" Китаю, але те, що Пекін почав говорити, – це хороший знак для України. До того ж український президент планує зустрітися із лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

Теги: Китай
Читайте також:
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ
Інтернет-магазин Taobao хоче доставляти посилки за допомогою ракет Інтернет-магазин Taobao хоче доставляти посилки за допомогою ракет