USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Росіяни мають план захопити Харків чи Суми, – Павлюк

Крім того, цілі загарбників на цей рік – "повна окупація Донецької та Луганської областей, й у разі успіху – Запорізької"
Павлюк

Олександр Павлюк (по центру)

Джерело: відкриті джерела

Росіяни дійсно мають план взяття Харкова чи Сум. Проте наразі невідомо, чи здатні окупанти його реалізувати, маючи наявні сили, зазначив  в інтерв'ю виданню The Times командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

Він, зокрема, посилається на дані спецслужб.

"Наші спецслужби кажуть, що в росіян справді є план захоплення Харкова або Сум, але ми не знаємо, наскільки ці плани серйозні. І чи здатні вороги їх реалізувати тими силами, які мають у своєму розпорядженні", – каже генерал.

Також Павлюк прокоментував можливий наступ росіян у травні – червні. І припускає, що ворог, ймовірно, намагатиметься знайти слабке місце в українській обороні та спробує її прорвати.

"Основна мета РФ – знищити Україну та українців як націю. Ми не давали їм такої можливості з 2022 року. Тому реальні цілі, які вони ставлять перед собою, на нашу думку, – окупація Донецької та Луганської областей, і, в разі успіху – Запорізької області", – додає командувач.

Останніми місяцями ситуація на фронті помітно ускладнилася, зауважує Павлюк. Водночас вважає, що пакет військової допомоги від США в поєднанні з пожвавленням європейської підтримки може не лише притупити наступ ворога влітку, а й, можливо, дасть Україні стратегічну ініціативу.

"Маючи хорошу протиповітряну оборону і далекобійну артилерію, ми могли б відбити цю стратегічну перевагу в росіян на полі бою", – пояснив генерал.

Новини за темою: На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї

Ситуація на фронті загострилася

Додамо, нещодавно головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомляв, що ворог, намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорвати лінію фронту, зосередив основні зусилля на декількох напрямках, створивши значну перевагу в силах та засобах.

Нині відбувається динамічна зміна обстановки, окремі позиції переходять "з рук в руки" кілька разів протягом доби, що породжує неоднозначне розуміння ситуації, зазначав Сирський.

А основними напрямками зосередження зусиль ворога на Куп’янському напрямку називав села Стельмахівка та Берестове. Відстежували й нарощування чисельності та перегрупування військ противника на Харківському напрямку.

На півночі ж, за словами головнокомандувача, противник продовжує обстріли прикордонних населених пунктів у Сумській та Чернігівській областях, веде диверсійно-розвідувальну діяльність. 

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку