USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

"Мирний план" Китаю щодо війни в Україні: Зеленський відреагував на ініціативу

Радник Сі Цзіньпіна поділився з Кулебою деталями "мирної ініціативи" Пекіна
Китай - Україна
Джерело: відкриті джерела

Днями в Китаї заявили, що представлять "мирний план" щодо припинення війни в Україні. І хоча документ ще не був оприлюднений на загал, в Європі вже з настороженістю поставилися до нього. Україна ж заявила, що має свою "Формулу миру", якої і планує дотримуватися.

"Мирний план" Китаю: Про що він

18 лютого на Мюнхенській конференції влада КНР вперше назвала бойові дії в Україні війною та анонсувала "мирний план", який допоможе її закінчити. Документ "миру" пообіцяли оприлюднити до кінця лютого.

"На річницю повномасштабного вторгнення ми опублікуємо документ з нашою позицією щодо політичного вирішення питання української кризи. Щодо проблеми України у нас позиція одна – ми підтримуємо розмови про мир. Ми на стороні миру і діалогу. Ця війна не може продовжуватися", – констатував головний радник президента Китаю Сі Цзіньпіна Ван I.

За його словами, позиція Пекіна полягає в тому, щоб поважати територіальну цілісність і суверенітет усіх країн.

Він також додав, що Китай продовжуватиме працювати заради миру.

У нас є своя "Формула миру": Україна про "план" Китаю

Колишній міністр закордонних справ КНР Ван Ї поділився з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою ключовими позиціями "мирного плану" Китаю щодо врегулювання війни. Про це повідомив сам Кулеба на спільній пресконференції з високим представником ЄС з питань зовнішньої політики Жозепом Боррелем та генсекретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі.

"У мене була зустріч із китайським топдипломатом, ексглавою МЗС КНР Ваном Ї, на якій він поділився зі мною ключовими положеннями "мирного плану". Як тільки ми отримаємо його повний текст, ми уважно вивчимо цей план і дамо свої висновки", – зазначив очільник зовнішньополітичного відомства. 

В той же час президент Володимир Зеленський заявив, що йому невідомі конкретні положення "мирного плану" для російсько-української війни, який планує представити Китай, і він розраховує на підтримку української "Формули миру".

"Міністр закордонних справ мені сказав, що відбулося неформальне спілкування, діалог з колегою із Китаю, і дійсно сказав, що в них (Китаю, – ред.) є ідея відповідного документа або резолюції. Мені здається, що наш документ і наша "Формула миру", яку ми запропонували і яку підтримала велика кількість держав... уже й ми чекаємо, що підтримають наші ініціативи і 23 числа (лютого, – ред.), коли буде засідання ООН, голосування щодо відповідної резолюції. Мені здається, важливо, щоб була одна позиція. Але, тим не менше, офіційно документа я ніякого не бачив", – зазначив Зеленський.

Побоювання ЄС

Наразі подробиць "мирного плану" китайська сторона не оприлюднила, але в Європі вже з настороженістю поставилися до цього "мирного плану".

Так, в публікації Bloomberg йдеться, що європейські чиновники, що знайомі з "мирним планом", очікують від ініціативи Китаю також закликів до припинення вогню і припинення постачання зброї в Україну.

До того ж союзники США, за даними Bloomberg, стурбовані тим, що ця пропозиція може здобути відгук у країнах Глобального Півдня і потенційно привернути голоси в ООН.

Висловив застереження щодо "мирної ініціативи" і віцепрезидент Єврокомісії Франс Тіммерманс.

Він дав зрозуміти, що поки не зрозуміло, як може виглядати "мирний план". Оскільки, на його думку, мирний план може спрацювати лише за умови відходу російської армії за кордони України. Єдиний шлях до мирного плану – це повага до суверенітету і кордонів України.

Китай & Росія

Днями американська CNN повідомила, що Пекін може посилити підтримку Росії та наближається до рішення надати Москві летальну військову допомогу. 

"США нещодавно почали помічати тривожні тенденції в підтримці Китаєм російських збройних сил, і є ознаки того, що Пекін хоче підійти до надання смертоносної військової допомоги Росії, зробивши це непублічно", – повідомили журналістам офіційні особи Сполучених Штатів, знайомі із ситуацією.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців