USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Зеленський поговорив телефоном із Сі Цзіньпіном. Що відомо?

Це їхня перша розмова з початку повномасштабного вторгнення
Зеленський
Джерело: Офіс Президента

Лідер Китаю Сі Цзіньпін сьогодні, 26 квітня, поговорив телефоном із президентом України Володимиром Зеленським. Розмову ініціював Київ, повідомила помічниця міністра закордонних справ Китаю Хуа Чуньїн.

Водночас глава України написав, що розмова була "тривалою та змістовною".

"Вірю, що вона (розмова, – ред.), а також призначення посла України в Китаї дасть потужний поштовх розвитку наших двосторонніх відносин", – написав Володимир Зеленський.

Зазначається, що під час годинного спілкування сторони обговорили весь комплекс актуальних питань двосторонніх відносин. Окрему увагу приділили шляхам можливої взаємодії з метою встановлення справедливого і сталого миру для України.

"Ніхто не бажає миру більше, ніж український народ. Ми – на своїй землі і боремося за наше майбутнє, реалізовуючи невід’ємне право на самооборону. Мир має бути справедливим і стійким, заснованим на принципах міжнародного права та поваги до Статуту ООН. Не може бути жодного миру за рахунок територіальних компромісів. Територіальна цілісність України має бути відновлена в межах 1991 року", – наголосив Зеленський.

Також під час розмови обговорили шляхи зміцнення українсько-китайського партнерства. Адже до повномасштабного російського вторгнення Китай був торговельним партнером України номер один. Український президент висловив сподівання, що сьогоднішня розмова дасть потужний імпульс для повернення, збереження та розвитку цієї динаміки на всіх рівнях.

Лідер Китаю Сі Цзіньпінь у телефонній розмові із Зеленським заявив, що Пекін відправить в Україну та суміжні країни спеціального представника у справах Євразії для "поглибленого спілкування щодо політичного врегулювання кризи в Україні".

Зеленський про зустріч із Сі Цзіньпіном

Загалом президент України Володимир Зеленський раніше заявляв, що він планує зустрітися із лідером Китаю Сі Цзіньпіном. 

"Перш за все я планую зустрітися із Сі Цзіньпіном і вважаю, що це буде на користь нашим державам і безпеці у світі. У нас з Китаєм великий товарообіг. Питання не тільки у війні, питання в тому, що ми держави, які зацікавлені в тому, щоб зберегти економічні відносини. Наскільки мені відомо, Китай поважає територіальну цілісність, історично поважає цілісність, значить повинен зробити все, щоб Російська Федерація вийшла з нашої території. Бо в цьому і є повага суверенітету і територіальної цілісності", – сказав глава держави під час пресконференції.

Зеленський про "мирний план" Китаю

Щодо "мирного плану" Китаю Зеленський заявив, що знає лише загальні речі, але те, що Китай почав говорити, – це хороший знак для України.

"Я вважаю, що в цілому те, що Китай почав говорити про Україну і пішли якісь сигнали, – це дуже непогано. Для нас важливо, щоб всі держави бажано були на нашому боці, на боці справедливості. Те, що Китай про це вже говорить, – це вже якісь перші кроки, це дуже непогано. Питання – що йде за словами. Тому що ми з вами люди, під час війни ми повинні розуміти: слова словами, всі  щось говорять, питання в кроках, а особливо важливо до чого вони ведуть і який результат для нас", – додав український лідер.

Читайте також:
Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом
Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський