USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна провела таємну зустріч із країнами Глобального Півдня і G7 щодо "мирних переговорів" із РФ, – Bloomberg

Секретність була частково спрямована на те, щоб країни-учасниці почувалися більш комфортно
Спільний саміт Україна-ЄС_3
Спільний саміт Україна-ЄС
Джерело: Укрінформ

У грудні 2023 року між Україною, країнами Глобального Півдня та G7 відбулася секретна зустріч щодо посилення підтримки Києва та його умов для проведення мирних переговорів із Росією. Про це пише Bloomberg із посиланням на людей, знайомих із ситуацією.

Зазначається, що раніше не розголошувана зустріч радників з питань національної безпеки відбулася 16 грудня в Саудівській Аравії після більш масштабних, широко розрекламованих зустрічей, спрямованих на протидію спробам Москви розділити й зобразити Україну та її союзників як таких, що не бажають вести переговори про припинення війни.

"Секретність була частково спрямована на те, щоб країни-учасниці почувалися більш комфортно щодо своєї присутності на ній", – зазначає видання.

За словами учасників, менший формат дав змогу провести більш вільну та відверту дискусію щодо так званої "формули миру" та планів просування цього процесу, а також принципів потенційної взаємодії з Росією в майбутньому.

Новини за темою: Вірменія вперше бере участь у підготовці саміту української "формули миру"

Утім, на цій зустрічі, що відбулася в Ер-Ріяді, не було досягнуто значного прогресу. За даними людей, знайомих із перебігом зустрічі, Україна та її партнери по G7 продовжують чинити опір закликам країн Глобального Півдня до прямої взаємодії з Росією.

У той час як високопоставлені чиновники з Індії, Саудівської Аравії та Туреччини приєдналися до грудневої зустрічі в Ер-Ріяді, інші великі країни Глобального Півдня, які приїжджали на деякі з попередніх великих сесій, зокрема, Китай, Бразилія та Об'єднані Арабські Емірати, не надіслали своїх представників.

Київ та його партнери в G7 підтвердили свою точку зору, що справедливий світ має поважати територіальну цілісність і суверенітет України, і заявили, що цілі президента Росії Володимира Путіна не змінилися і він не демонструє жодних ознак серйозного бажання вести предметні переговори та не поважає попередні домовленості.

Союзники чітко дали зрозуміти, що продовжуватимуть підтримувати Україну, а ЄС і США висловили впевненість у тому, що пакети підтримки будуть узгоджені.

Нагадаємо, минулий саміт щодо миру в Україні відбувся 5−6 серпня у Джидді. Там голова Офісу президента Андрій Єрмак провів зустрічі з делегаціями понад 30 країн. Про що говорили, розповідаємо тут.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат