USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна подала до Фінляндії запит на винищувачі F/A-18 Hornet

Передача цих бортів потребує схвалення США
Hornet
Джерело: відкриті джерела

Україна подала запит до Фінляндії для обговорення можливості передачі винищувачів F/A-18 Hornet. Про це пише фінська газета Helsingin Sanomat.

Видання зазначає, що йдеться про тристоронні переговори між Фінляндією, Україною та Сполученими Штатами Америки щодо цих бойових літаків. Оскільки передача у майбутньому цих бортів потребує схвалення США, оскільки виробляє F/A-18 Hornet американська оборонна компанія.

Уточнюється, що прохання України про обговорення – це реакція на слова прем’єрки Фінляндії Санни Марін. Під час візиту до Києва в березні вона сказала, що країна спільно з іншими союзниками може розглянути надання Україні винищувачів F/A-18. Тоді вона наголосила, що поки усі розмови про винищувачі – на початковому етапі. І в цьому питанні буде потрібна широка співпраця між західними союзниками.

"Думаю, ми могли б обговорити винищувачі Hornet – чи можна було б запропонувати їх Україні, яка підготовка для цього потрібна", – додала Марін.

Що Фінляндія отримає взамін?

Винищувачі Hornet закінчують свій термін служби у Фінляндії, а їм на заміну прийдуть бойові літаки F-35 американського виробництва.

Зараз у Повітряних сил Фінляндії перебуває на озброєнні 62 винищувачі F/A-18 Hornet. Для їхньої заміни країна замовила у Сполучених Штатів 64 новітні F-35.

Очікується, що перші винищувачі F-35 надійдуть на озброєння Повітряних сил Фінляндії у 2025 році у рамках підготовки особового складу у США. Загалом зміну парку Hornet на F-35 планують провести із 2028-го по 2030 рік.

Що може винищувач Hornet?

F/A-18E/F Super Hornet – це повна назва літака, яку доволі легко розшифрувати F – винищувач, A – штурмовик, E/F – одномісний/двомісний варіант, Super Hornet – прямо вказує на значну модернізацію минулої версії літака F/A-18 Hornet.

Super Hornet може дійсно майже все. Зокрема, виконувати роль літака завоювання у повітрі завдяки можливості нести одразу 12 ракет "повітря-повітря" AIM-120. Топити кораблі противника стелс-ракетами AGM-158C LRASM. Закидувати противника високоточними бомбами до 10 за один виліт. А наостанок виконувати роль повітряного танкера.   

Характеристики F / A-18E / F Super Hornet

  • Екіпаж – у F/A-18E-1 людина, у F/A-18F – 2 людини;
  • Довжина – 18,3 м;
  • Розмах крил – 16,6;
  • Максимальна злітна вага – 29,9 т;
  • Максимальна швидкість – 1,6 Маха;
  • Бойовий радіус – 772 км;
  • Швидкопідйомність – 228 м / с;
  • Тягооснащеність – 0,93;
  • Точок підвіски – 11;
  • Вага озброєння – до 8050 кг.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди