USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Оборона Бахмута: ЗСУ контратакують на кількох напрямках

Українські війська завдають контрударів по позиціях російських підрозділів на Бахмутському напрямку
Бахмут
Джерело: (с) Андрій Дубчак

Вагнерівці залізли в Бахмут, як щурі до мишоловки. Про це сказав командувач Східного угруповання військ генерал-полковник Олександр Сирський.

"Використовуючи принцип активної оборони, ми вдаємося до контрнаступальних дій на деяких напрямках під Бахмутом. У ворога більше ресурсів, але ми руйнуємо його плани", – йдеться в повідомленні.

Сирський разом з командирами частин та підрозділів, сьогодні обговорили та ухвалили необхідні рішення для продовження оборонної операції. Прорахували всі можливі сценарії розвитку подій.

Вчорашні успіхи ЗСУ

12 травня стало відомо, що завдяки контрнаступальним атакам у районі Бахмута українські військові за останню добу відкинули ворога на відстань від 250 метрів до 1,5 кілометра. Про це ефірі телемарафону заявив речник Східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий.

Він наголосив, що Бахмут залишається епіцентром бойових дій. Усього лише за останню добу, за словами Череватого, там відбулося 40 бойових зіткнень. Сили оборони знищили 199 окупантів, поранили 244. 15 російських військових узяли в полон.

Крім того, українські військові знищили три танки, бойову машину піхоти, три гармати і п'ять польових складів із боєприпасами.

Окупанти виснажені

Череватий додав, що російські військові на Бахмутському напрямку виснажені. Доказом цього, за його словами, є щоденні заяви голови ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина.

"Наша оборонна операція продовжує бути успішною, досягає однієї з головних цілей – сточення бойових спроможностей противника, знекровлення ворога. І як результат крім бойових утрат падає морально-психологічний стан окупантів і з'являються елементи паніки", – наголосив Череватий.

Раніше

Заступник міністра оборони Ганна Маляр у Telegram повідомила, що Міноборони ЗСУ просунулися на Бахмутському напрямку на 2 км. 

Вона зазначила, що окупанти дають неправдиву інформацію про брак зброї, чим, імовірно, хочуть виправдати реальну ситуацію своїх втрат і поразок у Бахмуті.

Насправді ж реальна ситуація протягом тижня, за словами Маляр, така:

  • ворогу не вдалося реалізувати свої плани;
  • ворог зазнав великих втрат у живій силі;
  • наші захисники просунулися на Бахмутському напрямку вперед на 2 км;
  • жодної позиції в Бахмуті цього тижня ми не втратили.

Також заступник міністра оборони розповіла, яка ситуація на фронті прямо зараз: "Ворожі війська наступають на сході на кількох напрямках. Ми здійснюємо оборону. Оборонні заходи включають не тільки в прямому сенсі оборону, а й контрштурми та активні дії. Попри те, що ворог сильний, наші оборонці не дають йому просуватися та інколи відкидають ворога назад і потужно знищують".

Що говорять про ситуацію в Бахмуті аналітики ISW?

За даними експертів Інституту вивчення війни, під час локальних контратак біля Бахмута військові ЗСУ могли прорвати деякі рубежі російських окупантів. Успішні дії Сил оборони України в цьому районі посилили паніку в російському інформаційному просторі на тлі чуток про заплановані українські контрнаступи.

На тлі заяв українських генералів про просування в Бахмуті засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин поспішив повідомити, що ЗСУ почали контрнаступ. Тоді як Міноборони РФ "нехарактерно швидко" визнало українські контратаки, заявивши, що російські війська нібито відбили 8 наземних атак і 3 операції бойової розвідки на Донецькому напрямку.

При цьому в російському міністерстві спростовують повідомлення про прорив українськими військами російських оборонних рубежів.

"Відповіді Пригожина і Міноборони відображають паніку в російському інформаційному просторі, яка посилюється з приводу чуток про заплановані українські контрнаступи, і вказують на зростаючу занепокоєність "Вагнера" і керівництва Міноборони Росії, а також відображають вказівки Кремля не применшувати успіхи України", – кажуть аналітики.

Що стосується українських контратак, то в ISW відзначили локальні удари ЗСУ. Геолокаційні кадри показують, що українські сили відтіснили російські сили з ділянки траси Т0504 Бахмут – Терем'яний Яр на південному заході Бахмута.

При цьому "росвійськовики" стверджували, що українські сили просунулися на північний захід від Бахмута в районі Богданівки (6 км на північний захід від Бахмута) і Хромового (безпосередньо на захід від Бахмута) після того, як російські війська відступили з позицій на північ від Хромового.

Теги: Бахмут
Читайте також:
Окупанти намагаються прорвати українську оборону на захід від Бахмута, – Умєров Окупанти намагаються прорвати українську оборону на захід від Бахмута, – Умєров
Росіяни знову розстріляли українських військових, які здавалися в полон, – Лубінець Росіяни знову розстріляли українських військових, які здавалися в полон, – Лубінець
Намагаються повернути втрачені позиції: Окупанти активізувалися біля Бахмута Намагаються повернути втрачені позиції: Окупанти активізувалися біля Бахмута
РФ намагається досягти бодай якогось успіху, ЗСУ стримують окупантів: Що нині відбувається на Бахмутському напрямку РФ намагається досягти бодай якогось успіху, ЗСУ стримують окупантів: Що нині відбувається на Бахмутському напрямку