USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

РФ намагається досягти бодай якогось успіху, ЗСУ стримують окупантів: Що нині відбувається на Бахмутському напрямку

Розповідаємо, що відомо на даний час
Бахмут_1
Бахмут
Джерело: відкриті джерела

Про ситуацію навколо нескореного Бахмута говорять вже тривалий час. Там росіяни щодня обстрілюють місто та навколишні населені пункти, в тому числі і забороненими боєприпасами. На початку цього року в Росії навіть заявляли про буцімто "успіхи" в Бахмуті і "взяття міста". Проте ці мрії так і лишились нездійсненними.

Нині ж, активізуючи на значній частині фронту, росіяни намагаються штурмувати українські позиції та йти в наступ. Бахмутський напрямок і цього разу не став виключенням.

Що відомо на даний час – з'ясовуємо далі.

Позиція Сухопутних військ

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський констатує: у районі Бахмута (Донецька область) противник значно посилив своє угруповання і перейшов від оборони до активних дій.

"На сході обстановка залишається складною. Ворог не полишає спроб домогтися успіхів і щодня атакує наші позиції. Особливу активність проявляє в районі Куп'янська, де намагається просунутися вперед одразу на кількох напрямках. У районі Бахмута противник значно посилив своє угруповання і перейшов від оборони до активних дій", – сказав Сирський в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що росіяни намагаються там зупинити просування українських військ і відновити втрачене становище, використовуючи десантні підрозділи. Також на окремих ділянках використовує штурмові групи зі складу загонів "Шторм Z".

"Дії противника підтримуються щільним вогнем артилерії та мінометів. Постійно збільшується застосування дронів-камікадзе. Разом з тим завдяки професійним і злагодженим діям наших воїнів ворог зазнає великих втрат і не може досягти поставлених цілей", – наголосив Сирський.

Дані від Генштабу

На Бахмутському напрямку ворог безуспішно намагався відновити втрачене положення біля Андріївки. Своєю чергою Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах, уточнюють в Генштабі.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали Синьківка, Петропавлівка, Новоосинове, Піщане Харківської області; Серебрянське лісництво, Білогорівка Луганської області; Новоселівка, Верхньокам’янське, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Новобахмутівка, Авдіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Золота Нива, Старомайорське Донецької області.

Новини за темою: Наступ РФ на Авдіївку зазнав краху: Українські військові відбивають атаки, а дрони нищать техніку окупантів

Прогнози аналітиків

А от експерти мають оптимістичні прогнози (для України, звісно ж). Там зазначають, що ЗСУ вже досягли значних успіхів, просунувшись під Бахмутом за залізничну колію.

Так, опубліковані 29 жовтня геолокаційні кадри показують, що українські війська просунулися за залізничну колію на південь від Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута).

Джерело: Institute for the Study of War (ISW)

"Українські війська продовжували наступальні операції під Бахмутом і 29 жовтня досягли підтвердженого просування вперед. Геолокаційні кадри, опубліковані 29 жовтня, вказують на те, що українські сили просунулися на схід від залізничної лінії на південь від Андріївки. Український Генеральний штаб повідомив, що українські війська продовжують наступальні дії на південь від Бахмута", – йдеться в повідомленні.

Новини за темою: Тиші не буває ні вдень ні вночі: РФ завдає десятки авіаракетних та авіабомбових ударів по позиціях навколо міста і по Авдіївці

А що говорять у країні-агресорці?

Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська нібито відбили українські атаки на Донецькому напрямку, який включає район Бахмута і район Авдіївки – Донецька, наголошують в ISW.

А от пов'язаний з Кремлем російський мілблогер зазначив, що українські війська атакували поблизу Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута), намагаючись перетнути залізничну лінію біля населеного пункту. Водночас російські війська намагалися повернути втрачені позиції біля Кліщіївки та Андріївки і нібито (за версією російського блогера) витіснили українські сили з позицій біля Берхівського водосховища (близько 2 км на північний захід від Бахмута) протягом минулого тижня.

Інший пов'язаний з Кремлем російський мілблогер стверджував, що на південь від Бахмута точилися позиційні бої.

Читайте також:
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги