USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Росіяни знову розстріляли українських військових, які здавалися в полон, – Лубінець

Точну кількість страчених росіянами українців невідомо, ймовірно, їх було щонайменше сім
розстріляні
Скріншот з відео розстрілу
Джерело: Дмитро Лубінець

Росіяни знову розстріляли українських військових, які здавалися в полон. Черговий воєнний злочин, ймовірно, трапився 24 лютого 2024 року в Бахмутському районі, повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"На відео, яке нам вдалося отримати, видно, що українські військові здаються у полон: їхні руки були підійняті доверху, вони показували, що беззбройні та не несуть загрози. Росіяни мали взяти їх у полон, але натомість нещадно розстріляли. Точну кількість страчених росіянами українців невідомо, ймовірно, їх було щонайменше сім. Це військовослужбовці СОУ", – зазначив омбудсман.

І зауважив, що також відомо, з якої військової частини російської армії військові, які нещадно стратили українців.

"Цей випадок необхідно зафіксувати як чергове порушення Росією норм Міжнародного гуманітарного права. Щодо цього негайно звернуся з офіційними листами до ООН та МКЧХ, аби організації зафіксували та публічно визнали, що російські військові вбивають українських полонених", – сказав Лубінець.

Розстріли українських військових

Нещодавно в Офісі генерального прокурора почали перевіряти інформацію про розстріл, ймовірно, росіянами українських полонених, яких не евакуювали з позиції "Зеніт" в Авдіївці. 

За даними слідства, 18 лютого 2024 року в одному з Telegram-каналів опублікували повідомлення про розстріл, ймовірно, росіянами шістьох полонених оборонців механізованої бригади ЗСУ на одній з позицій в Авдіївці.

Також росіяни раніше розстріляли двох українських військовополонених. Це сталося вранці 18 лютого у смузі відповідальності ОСУВ "Хортиця".

Крім того, російські окупанти розстріляли українських військовополонених під Роботиним у Запорізькій області. За цим фактом розпочали розслідування.

Російські окупанти вчинили черговий воєнний злочин. За даними ОГП, 9 лютого 2024 року у медіа поширили відео розстрілу українських захисників представниками російської армії під час захоплення наших позицій поблизу с. Кліщіївка Бахмутського району. 

Новини за темою: Німеччина зібрала більше ніж 500 свідчень про воєнні злочини РФ в Україні

Ще у березні 2023 року в мережі поширили відео вбивства українського військовополоненого. На відеозаписі помітно, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!" після чого його одразу розстрілюють. Вбитий військовий Олександр Мацієвський  снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області. 

А ввечері 11 квітня того ж року російські ресурси поширили відео, на якому, ймовірно, страчують українського військового: живому чоловіку відрізали ножем голову.

На зображенні видно, як люди у військовій формі, які розмовляють російською, мають білу пов’язку, яка є одним із розпізнавальних символів окупантів. На руці чоловіка, якого закатували ці люди, є жовта пов’язка, яку зазвичай використовують для ідентифікації українські військові.

Читайте також:
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович