USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна майже провернула операцію з дезертирства російських пілотів на своїх літаках, – ЗМІ

Пілотам в обмін на дезертирство обіцяли виплатити по одному мільйону доларів за кожен літак
Ту-22М3
Джерело: wikipedia

Минулого літа група українських волонтерів у співпраці з розвідкою майже провернула операцію, в рамках якої переконала трьох російських пілотів дезертирувати на своїх літаках в обмін на 1 млн доларів за кожну "пташку". Про це інформує Yahoo News із посиланням на учасника операції та свої джерела.

За даними видання, їм вдалося ознайомитися з повідомленнями із зашифрованого чату, де спілкувалися українці з російськими пілотами. Журналісти підтверджують особи пілотів.

Волонтер, якого з метою безпеки називають "Богдан", розповів, що операція тривала кілька місяців, і троє добре навчених російських льотчиків, які не хотіли вмирати на війні, були готові перейти на бік України. Але в підсумку жоден із них не дезертирував.

Видання стверджує, що є докази, що більшість із пілотів, якщо не всі, були розкриті російською ФСБ. Після провалу операції кремлівські ЗМІ заявили, що вся історія була зрежисована саме російськими спецслужбами. Однак українська сторона запевняє, що ФСБ втрутилася на пізніх етапах операції, коли росіяни вже дали щирі зобов'язання.

Незважаючи на те, що Україні не вдалося роздобути російські літаки, Київ все ж залишився у виграшній ситуації, оскільки розвідка зібрала цінну технічну інформацію про російські ВПС і скомпрометувала трьох військових, принаймні один з яких відтоді не виконував бойових завдань.

Хто ці пілоти з РФ?

Yahoo News розсекретила імена пілотів ВКС РФ. Ними виявилися 48-річний Ігор Тверітін, 36-річний Роман Носенко і 33-річний Андрій Маслов.

Військових РФ вразила пропозиція України виплатити за кожен літак по одному мільйону доларів.

Як відомо, саме такий цінник пропонують ЗСУ росіянам за добровільно передані винищувачі або штурмову авіацію.

За словами "Богдана", усіх трьох пілотів знайшли за відкритими джерелами, зокрема базами даних льотчиків, які воювали в Сирії.

Подробиці операції

Щодо одного з російських пілотів уже було розроблено план перехоплення. Йдеться про Ігоря Тверітіна родом із Мелітополя, який під час війни проти України був пілотом Ту-22М3.

Для його перехоплення розглядалися кілька районів, зокрема Харківська та Донецька області. Пізніше було вирішено, що росіянин мав підійти з окупованого Криму в напрямку південно-західної України. Однак у підсумку він став пропонувати направити його до Повітряних сил ЗСУ і літати на завдання проти своїх колишніх співвітчизників.

Такі пропозиції насторожили українську сторону, оскільки пілот уже міг бути виявлений ФСБ. Тож листування з ним було припинено.

Пілот Андрій Маслов, якому пропонували втекти зі своїм Су-24, сам підозрював, що його намагається спровокувати ФСБ. Він хотів утекти не з дружиною, а з іншою жінкою. Однак, як виявилося, 28-річна супутниця Маслова працює на ФСБ: вона листувалася з працівником відділу російської контррозвідки, а її подруги були повіями, залученими для "спецпроєктів".

Третій пілот Роман Носенко, який літав на Су-24 і Су-34, одружений з російською військовослужбовицею, що працює військовим психологом, і навіть служив із нею в одній частині. Носенко вмовив її втекти до Мінська, а потім в одну з Балтійських країн. Однак було виявлено, що вона телефонувала офіцеру ФСБ.

Наразі невідомо, що сталося з трьома пілотами. Однак "Богдан" заявив, що Тверітін уже не здійснює бойових вильотів в Україну, але він не може бути впевненим щодо Маслова і Носенка.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням