USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

У заповіднику "Києво-Печерська лавра" новий в.о. гендиректора: Що про нього відомо

Раніше він очолював заповідник "Хортиця"
Максим Остапенко в о директора заповідника Києво-Печерська лавра
Максим Остапенко
Джерело: відкриті джерела

Міністр культури Олександр Ткаченко призначив новим виконуючим обов'язки генерального директора національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максима Остапенка. Відповідний указ Ткаченко підписав сьогодні, 14 квітня, повідомляє пресслужба відомства.

Що відомо про Максима Остапенка

Максим Остапенко з 2005 року працював заступником директора у Національному заповіднику "Хортиця". У 2007 році він став директором заповідника.

У рамках програм Інституту пам'яткоохоронних досліджень Міністерства культури і туризму Остапенко був співавтором проєктів музеєфікації пам'яток "Хортиці" та куратором будівництва історико-культурного комплексу "Запорізька Січ".

Є автором понад 30 наукових праць з історії острова Хортиця та Нижнього Подніпров'я. Захистив кандидатську дисертацію на тему "Населення скіфського часу Дніпровського Надпорожжя". 

Цікаво, що колишній виконуючий обов'язки гендиректора заповідника "Києво-Печерська лавра" Олександр Рудик залишився працювати у заповіднику, однак вже на посаді заступника голови.

Раніше уряд визнав недійсним розпорядження про передання об’єктів Києво-Печерської лаври УПЦ МП. А суд відхилив позов УПЦ МП до заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсним розірвання договору оренди.

Хронологія подій у Лаврі

СБУ з середини листопада 2022 року проводила обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ (МП) кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборону повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували, зокрема проти намісника Києво-Печерської лаври Павла, ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. На початку січня 2023 року президент Зеленський призупинив громадянство низки священників УПЦ МП. Зокрема, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручило підозру у держзраді.

В тому ж місяці Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України. На Різдво за григоріанським календарем митрополит ПЦУ Епіфаній провів у Лаврі перше богослужіння

Згодом стало відомо, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" з 29 березня розірве договір про оренду будівель і майна з УПЦ МП. Це стосується всіх приміщень, що орендуються УПЦ у лаврі.

В підсумку МП подав позов до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсною односторонньої відмови від договору. Але це прохання суд не підтримав.
 
Того ж дня архімандрит Києво-Печерської лаври УПЦ (МП) Авраамій (Лотиш) перейшов до ПЦУ та був затверджений виконувачем обов'язків намісника Києво-Печерської лаври.
Читайте також:
Клірику УПЦ (МП), який організовував провокації у Києво-Печерській лаврі, повідомили про підозру Клірику УПЦ (МП), який організовував провокації у Києво-Печерській лаврі, повідомили про підозру
У Києво-Печерській лаврі представили колекцію У Києво-Печерській лаврі представили колекцію "скіфського золота". Фото, відео
Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар Києво-Печерська лавра переходить на новоюліанський календар
Блогерка, що провокувала сутички і релігійну ворожнечу біля Києво-Печерської лаври, отримала підозру Блогерка, що провокувала сутички і релігійну ворожнечу біля Києво-Печерської лаври, отримала підозру