USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

КСУ визнав конституційним закон, який зобов'язує УПЦ МП змінити назву

УПЦ Московського патріархату повинна вказувати у назві свою приналежність до Російської православної церкви
Конституційний суд
Джерело: відкриті джерела

Конституційний суд України під час засідання визнав конституційним закон, згідно з яким УПЦ Московського патріархату має змінити свою назву, оскільки вона вказує на її приналежність до Росії. Про це поінформували в пресслужбі суду.

"Конституційний суд України ухвалив рішення у справі про повну назву релігійних організацій, дійшовши висновку, що зміни до статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" є конституційними", – сказано в повідомленні.

Відомо, що ухвалений закон зобов’язав релігійні об'єднання відображати належність до релігійної організації (об'єднання) за межами України, до якої вона входить, шляхом обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації.

При ухваленні рішення Конституційний суд керувався рішенням Європейського суду з прав людини у справі Ільїн та інші проти України. Тоді ЄСПЛ зазначив, що бажання держави вимагати від релігійної організації такої назви, яка не вводитиме віруючих в оману, є виправданим обмеженням її права вільно вибирати собі назву.

Текст рішення та його резюме оприлюднять на офіційному вебсайті Конституційного суду 28 грудня 2022 року.

Що цьому передувало

Верховна Рада 20 грудня 2018 року підтримала законопроєкт №5309, який зобов’язує УПЦ МП вказувати у назві свою приналежність до Російської православної церкви.

Проте у квітні 2019 року Окружний адмінсуд Києва призупинив процес перейменування за позовом УПЦ Московського патріархату.

Згодом за поданням 49 народних депутатів КСУ погодився розглянути законність перейменування УПЦ МП, тобто – чи відповідає Конституції внесення змін до статті 12 Закону про свободу совісті та релігійних організацій, а саме – про назву релігійної організації, керівний центр якої знаходиться за межами України, в державі, яка здійснює агресію проти неї та окупувала її території.

Додамо

З середини листопада СБУ проводить обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату. Правоохоронці кажуть, що знаходять там заборонені предмети (зазвичай це російська література та російські настанови), зброю, а також допитують священнослужителів.

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ (МП) кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборонення повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували, зокрема проти намісника Києво-Печерської лаври Павла і ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що проти діячів УПЦ Московського патріархату, щодо яких викрито або буде викрито справу в роботі на Росію, вживатимуться відповідні заходи.

Читайте також:
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва
В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ "Барса", який віддав життя на фронті: Деталі історії
СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України