USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90

Уряд визнав недійсним розпорядження про передання об’єктів Києво-Печерської лаври УПЦ МП

Суд відхилив позов УПЦ МП до заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсним розірвання договору оренди
Києво-Печерська лавра_7
Джерело: Уніан

Уряд визнав таким, що втратило чинність, розпорядження 2013 року про передання в безоплатне користування монастирю УПЦ МП будівель і споруд Києво-Печерської лаври. Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко

"Низкою законних рішень управління майном лаври перейшло до держави, бо саме держава є власником цих об’єктів", – пише глава Мінкульту.

Як лавра перейшла до УПЦ МП

У липні 2013 року уряд тодішнього прем'єра Азарова погодився передати в безоплатне користування релігійній організації "Свято-Успенська Києво-Печерська лавра (чоловічий монастир) УПЦ МП" 79 об’єктів так званої "Нижньої лаври" – території, де розташовані печери та монастир.

У цьому розпорядженні не був прописаний термін, на який об’єкти лаври передають цій церкві, що фактично означало безстрокову оренду.

Підстави для припинення аренди 

10 березня стало відомо, що Міжвідомча робоча група встановила порушення умов договору щодо використання державного майна. Тож УПЦ МП попередили, що через порушення договору вона має до 29 березня звільнити зайняті будівлі за адресами вул. Лаврська, 11 та вул. Лаврська, 15 для проведення процедури прийняття-передання держмайна.

Хронологія подій у лаврі

СБУ з середини листопада 2022 року проводила обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ (МП) кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборонення повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували, зокрема проти намісника Києво-Печерської лаври Павла, ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. На початку січня 2023 року президент Зеленський призупинив громадянство низки священників УПЦ МП. Зокрема, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручило підозру у держзраді.

В тому ж місяці Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України. На Різдво за григоріанським календарем митрополит ПЦУ Епіфаній провів у Лаврі перше богослужіння

Згодом стало відомо, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" з 29 березня розірве договір про оренду будівель і майна з УПЦ МП. Це стосується всіх приміщень, що орендуються УПЦ у лаврі.

В підсумку МП подав позов до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсною односторонньої відмови від договору. Але це прохання суд не підтримав.
 
Того ж дня архімандрит Києво-Печерської лаври УПЦ (МП) Авраамій (Лотиш) перейшов до ПЦУ та був затверджений виконувачем обов'язків намісника Києво-Печерської лаври.
Читайте також:
СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
"Під прикриттям" УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні: Викрито агентурну мережу ФСБ
Героїзував рашистів: Клірику УПЦ (МП) з Черкащини загрожує восьми років в'язниці Героїзував рашистів: Клірику УПЦ (МП) з Черкащини загрожує восьми років в'язниці