USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Блогерка, що провокувала сутички і релігійну ворожнечу біля Києво-Печерської лаври, отримала підозру

Їй загрожує тюремне ув’язнення з конфіскацією майна
Пропагандистка
Джерело: Telegram СБУ

СБУ повідомила про підозру блогерці, яка провокувала сутички і релігійну ворожнечу під час масових акцій у Києво-Печерській лаврі. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Деталі

Проросійська пропагандистка брала активну участь у провокаціях на території Києво-Печерської лаври наприкінці березня і на початку квітня 2023 року. Тоді вона "розганяла" у соцмережах власні відеостріми, в яких підбурювала людей чинити спротив законним діям правоохоронців та ображала релігійні почуття українців.  

Крім того, на власній сторінці у Фейсбуці блогерка заперечувала факти російської збройної агресії й називала війну в Україні "внутрішнім громадянським конфліктом". Також вона викладала у соцмережі власні псевдопрогнози про "невідворотність" захоплення всієї території нашої держави і намагалась дискредитувати українських захисників. 

Надалі деструктивний контент підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси, які подавали викривлену інформацію як позицію пересічних громадян України. 

Під час обшуку за місцем проживання зловмисниці у Києві виявлено комп’ютерну техніку, яку вона використовувала у злочинних діях. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії РФ проти України виражене у представленні її як внутрішнього громадянського конфлікту). 

Нагадаємо, СБУ з середини листопада 2022 року проводила обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах УПЦ МП кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборонення повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували проти намісника Києво-Печерської лаври Павла, ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. На початку січня 2023 року президент Зеленський призупинив громадянство низки священників УПЦ МП. Зокрема, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручила підозру у держзраді.

В тому ж місяці Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир Православної церкви України. На Різдво за григоріанським календарем митрополит ПЦУ Епіфаній провів у лаврі перше богослужіння

Згодом стало відомо, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" з 29 березня розірве договір про оренду будівель і майна з УПЦ МП. Це стосується всіх приміщень, що орендуються УПЦ у лаврі.

В підсумку МП подав позов до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсною односторонньої відмови від договору.
 
Того ж дня архімандрит Києво-Печерської лаври УПЦ МП Авраамій (Лотиш) перейшов до ПЦУ та був затверджений виконувачем обов'язків намісника Києво-Печерської лаври. 
Читайте також:
Зеленський звільнив главу Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка Зеленський звільнив главу Департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть
У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння