USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Клірику УПЦ (МП), який організовував провокації у Києво-Печерській лаврі, повідомили про підозру

Під виглядом "акцій протесту" клірик сподівався максимально розхитати суспільно-політичну обстановку в столиці України
клірик_2
Затримання клірика
Джерело: Telegram СБУ

Служба безпеки України задокументувала підривну діяльність ієродиякона УПЦ (МП), який діяв на користь країни-агресора. За даними слідства, фігурант є одним із найближчих соратників митрополита Павла (Лебедя) і причетний до організації масових провокацій у Києво-Печерській лаврі навесні 2023 року, повідомили в пресслужбі СБУ.

За даними слідства, під виглядом "акцій протесту" клірик сподівався максимально розхитати суспільно-політичну обстановку в столиці України. Для цього дистанційно координував свої дії з прокремлівським блогером Шарієм, якого підозрюють у державній зраді.

"Ворожий пропагандист "інструктував" ієродиякона щодо запису та поширення провокативних відео штучних заворушень біля Лаври. Відзняті стріми одразу підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси для поширення викривленої інформації про внутрішню обстановку в Україні, зокрема для міжнародної аудиторії. Крім того, у листуваннях з вірянами клірик виправдовував збройну агресію РФ проти України та вихваляв вище військово-політичне керівництво Росії", – розповіли правоохоронці.

При цьому фігурант регулярно намагався дискредитувати Сили оборони, у тому числі захисників Маріуполя.

Ініційована СБУ судова експертиза підтвердила факти його підривної діяльності.

"Під час обшуків за місцем перебування клірика виявили комп’ютерну техніку, понад десять мобільних телефонів і майже 300 сім-карток із доказами злочинних дій. На підставі одержаних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру", – додали в спецслужбі.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує тюремне увязнення.

Нагадаємо, вранці СБУ проводила обшуки в Києво-Печерській лаврі.

Новини за темою: Новий намісник Києво-Печерської лаври заявив, що пограбували його келію

Раніше

Повідомлення про підозру митрополиту УПЦ (МП) Павлу не означає, що всі проблеми навколо Києво-Печерської лаври вирішено – він не єдиний, хто має бути притягнутий до відповідальності. Про це в ефірі медіапроєкту UWN сказав релігієзнавець Ігор Козловський.

Говорячи про підозру Павлу, Козловський наголосив, що "це не кінець, бо Лавра – це тільки маленька частина великого масиву, яким є Українська православна церква в такій гібридній єдності з Московським патріархатом. Ще далеко не всі проблеми вирішені".

Експерт зазначив, що митрополит Павло – знакова фігура в Українській православній церкві, тому за перебігом його справи стежитимуть.

За словами релігієзнавця, правопорушення, пов'язані з розпалюванням ворожнечі на підставі релігійних вірувань, на жаль, існують у всьому релігійному просторі.

"Це ж не тільки він (Павло, – ред.) говорив образливі слова щодо Вселенського патріархату, ПЦУ, протестантських громад, мусульман, юдеїв. Має працювати Служба безпеки України та інші правоохоронні структури", – зазначив Козловський.

Детальніше про ситуацію навколо Лаври та її намісника митрополита Павла, можете прочитати тут.

Читайте також:
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру
Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру
Справи Майдану: Колишній заступник секретаря РНБО Сівкович отримав нову підозру Справи Майдану: Колишній заступник секретаря РНБО Сівкович отримав нову підозру