USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

У Києво-Печерській лаврі представили колекцію "скіфського золота". Фото, відео

Після повернення Криму "скіфське золото" буде передано туди
скіфське золото_3

Представлення "Скіфського золота" в Лаврі

Джерело: UWN

У Києво-Печерській лаврі представили колекцію "Скіфського золота". Про це повідомляє кореспондент UWN.

"Це перший за історію українсько-російської війни випадок повернення масштабної колекції. З 2013 року вона була сформована і відправлена до Німеччини, потім до Нідерландів. Потім, коли почалася війна, почався судовий процес", – розповів виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

У 2016 році було прийнято рішення на користь України, але процес доведення безпомилкового рішення тривав довго і в травні було доведено безпомилковість рішення повернення колекції саме в Україну.

"Колекція розмитнена і знаходиться в Україні. Тут в Національному музеї. Тут є своя колекція, а ті 565 предметів будуть долученні", – додав він.

Після повернення Криму "скіфське золото" буде передано туди, звідки воно розпочало свій шлях. Зберігатись буде в спеціальних кімнатах.

Посол Нідерландів Єннес Германн Адріанус Корнеліс де Мол зазначив, що повернення є ознакою незалежності нідерландської судової системи.

"Музей Алана отримав сотні музейних експонатів, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря". Росія анексувала Крим і постало питання, кому повернути? Суд постановив, що має повернути в Україну, але підконтрольні РФ музеї подали апеляцію. Верховний суд дійшов висновку, що Україна має право на повернення і що суд вірно застосував закон", – уточнив він.

Єннес де Мол висловив сподівання, що артефакти будуть повернені у звільнений Крим. Крим – це Україна.

Представлення "Скіфського золота" в Лаврі
Джерело: UWN

Представлення "Скіфського золота" в Лаврі
Джерело: UWN

Представлення "Скіфського золота" в Лаврі
Джерело: UWN

Джерело: UWN

Джерело: UWN

Передісторія

На початку 2014 року колекцію "скіфського золота" з музею в Києві та чотирьох музеїв Криму відправили на виставку в Амстердамі. Вона мала проходити з лютого по серпень в археологічному музеї Алларда Пірсона. Після окупації Криму РФ, що сталася вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію – 565 музейних предметів загальною страховою вартістю 10 млн доларів.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права РФ. Україна зі свого боку заявила, що експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, і мають бути передані безпосередньо Україні.

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама визнав права України на колекцію і постановив передати її до Києва. У жовтні 2021 року Апеляційний суд Амстердама підтвердив рішення суду першої інстанції. Після чого у січні минулого року "Кримські музеї" подали касацію на рішення Апеляційного суду.

Влітку цього року ми повідомляли, що Україна веде перемовини з Нідерландами, щоб безоплатно отримати назад колекцію "скіфського золота". Згодом у жовтні т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що колекція "скіфського золота", яка була виставлена в музеї в Нідерландах у той час, коли Росія окупувала Крим у 2014 році, вже найближчим часом повернеться в Україну.

Музей у Нідерландах скасував борги за зберігання "скіфського золота"

Міністерство культури та музей Алларда Пірсона (археологічний музей Амстердамського університету) в Нідерландах домовились про повернення "скіфського золота" в Україну. При цьому борги за зберігання артефактів скасували.

Читайте також:
Гендиректор комунальної корпорації разом зі спільниками розікрав майже 10 млн гривень на ремонті доріг у Києві Гендиректор комунальної корпорації разом зі спільниками розікрав майже 10 млн гривень на ремонті доріг у Києві
Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях
Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві