USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У РФ вичерпується база зберігання зброї радянських часів, – ЗМІ

Росія може втратити свій наступальний потенціал до 2025 року, припускають експерти
Кремль

Кремль. Фото ілюстративне

Джерело: Анадолу

Бази зберігання зброї радянських часів є одним з основних джерел, які все ще дозволяють російським збройним силам вести бойові дії, попри величезні втрати на полі бою. Росія вивозить танки, бронетехніку та артилерію з цих баз зберігання з 2022 року. Однак ці бази не нескінченні, повідомляє jamestown.

Видання вказує, що зброя, вироблена в 1940–1960-х роках, що зняли з озброєння багато років або десятиліть тому, повернулася на поле битви.

"Зброя, що зберігається, також масово йде на запчастини, які використовують російські збройові заводи та сотні польових заводів з ремонту зброї. Проте ці бази зберігання не нескінченні, попри те що Росія зберігає тисячі танків і гаубиць після 1991 року. Крім того, Росія не може поповнити цю зброю та матеріали", – йдеться у публікації.

Разом з тим аналітики припускають, що якщо Україна зможе підтримувати високий рівень інтенсивності бойових дій, а зростання російських втрат продовжиться у 2024 році, російській армії буде набагато важче підтримувати свою військову міць для наступальних операцій у 2025-му. Це означає, що російська військова загроза для держав, крім України, стане набагато обмеженішою.

"Існує очевидне зменшення майже в усіх категоріях систем важкого озброєння, виходячи з порівняння військового балансу Міжнародного інституту стратегічних досліджень – щорічної оцінки військового потенціалу та економіки оборони – з 2021-го по 2023 рік (на фото таблиці, – ред.). Цифри, надані інститутом, є приблизними. Якщо кількість якогось окремого виду та моделі зброї зменшується, це не означає, що ця зброя стала боєздатною чи вже розтрачена, – її могли доставити на заводи чи ще кудись. Але те, що відбувається, очевидно: Росія забирає все більше зброї зі складських баз і це незворотньо", – вказують експерти.

Також існуючої кількості озброєння, яке є на зберіганні, все ще достатньо, щоб Росія продовжувала агресію, навіть всупереч тому, що "цю зброю прийняли з баз зберігання на озброєння".

"З усім тим ресурси Росії небезмежні, і країна може остаточно зазнати поразки у війні в осяжному майбутньому. Головна передумова тут – продовження та масштабна військова допомога Україні. РФ може втратити свій наступальний потенціал до 2025 року, оскільки ці запаси будуть вичерпані. До цього очікуваного виснаження військова поведінка Росії може стати ще більш хаотичною та мінливою на українському театрі бойових дій, ніж в інших сферах, наприклад у космосі", – припускають аналітики.

Росія купує збройові технології ЄС на десятки мільйонів євро

РФ купує в Європейському Союзі збройові технології на десятки мільйонів євро, попри введені проти Кремля обмеження.

Чиновники, пов'язані з цим питанням, запевняють, що члени Євросоюзу все ще роблять недостатньо, щоб завадити Росії заволодіти підсанкційними технологіями для використання у зброї.

"Десятки мільйонів євро торгівлі забороненими чутливими товарами продовжують надходити із самого блоку, попри численні раунди санкцій", – йдеться в матеріалі.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат