USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росія купує збройові технології ЄС на десятки мільйонів євро

Поставки складно відстежити, оскільки в них регулярно беруть участь мережі кількох продавців, а іноді й перепродавців
Кремль

Кремль. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Росія купує в Євросоюзі збройові технології на десятки мільйонів євро, незважаючи на введені проти Кремля санкції. Про це пише Bloomberg.

Чиновники, пов'язані з цим питанням, запевняють, що члени Європейського Союзу все ще роблять недостатньо, щоб завадити Росії заволодіти підсанкційними технологіями для використання у зброї.

"Десятки мільйонів євро торгівлі забороненими чутливими товарами продовжують надходити із самого блоку, попри численні раунди санкцій", – йдеться в матеріалі.

Також наголошується, що майже чверть так званих високопріоритетних товарів на суму 450 мільйонів євро, що надійшли в Росію за перші дев'ять місяців минулого року, було відправлено безпосередньо з Європи.

Хто допомагає РФ обходити санкції

Bloomberg пише, що Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати, Сербія і Китай залишаються серед країн, що беруть участь у торгівлі в обхід обмежень ЄС, а також сусідні з Росією держави, включно з Узбекистаном, Казахстаном, Киргизстаном і Вірменією.

Хоча дані показують, що пряма офіційна торгівля Євросоюзу з Росією чутливими товарами обвалилася після початку війни, експорт цих товарів з блоку до третіх країн різко збільшився, щоб повністю заповнити цю прогалину.

ЄС хоче посилити контроль за дотриманням союзом санкцій

Останніми місяцями Євросоюз і його союзники зосередили більшу частину своєї роботи щодо забезпечення дотримання санкцій на списку загальних пріоритетних питань.

Вони охоплюють десятки деталей, компонентів і передових технологій, як-от напівпровідники та електроніка, які були виявлені в ракетах та інших військових системах, використовуваних Росією проти України, або необхідні для їхнього виробництва.

Дії блоку щодо забезпечення дотримання санкцій включали експортні обмеження для компаній у третіх країнах, а також дипломатичні зусилля в цих країнах із проханням обмежити реекспорт до Росії.

Як ще товари можуть потрапляти у РФ

Поставки складно відстежити, оскільки в них регулярно беруть участь мережі кількох продавців, а іноді й перепродавців, які можуть купувати старі запаси.

Однак внутрішня оцінка Європейського Союзу передбачає, що частина торгівлі відбувається всередині блоку. За словами чиновників, держави-члени, які несуть відповідальність за дотримання санкцій, і компанії, свідомо чи неусвідомлено роблять занадто мало, щоб зупинити це.

За словами одного чиновника, дані також свідчать про те, що дочірні компанії та субпідрядники деяких європейських фірм, які працюють за кордоном, виробляють товари, що підпадають під обмеження, і експортують їх до Росії.

Правила ЄС допускають деякі винятки для експорту в Росію так званих товарів подвійного призначення з причин, пов'язаних з гуманітарними потребами, надзвичайними ситуаціями в галузі охорони здоров'я, стихійними лихами і медичним використанням.

Нагадаємо, посли Європейського Союзу погодили 13-й пакет санкцій проти Росії. Згодом Євросоюз врешті ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії через вторгнення в Україну. 

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом