USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Польщі стартували парламентські вибори: Кого вважають фаворитом

Полякам належить обрати 460 депутатів і 100 сенаторів на чотирирічний термін
Польща
Джерело: відкриті джерела

У Польщі вранці 15 жовтня розпочалося голосування на парламентських виборах. Розповідаємо, що відомо про фаворитів і як вони ставляться до України.

Виборчі дільниці в країні відкрилися за місцевим часом о 07:00 і закриються о 21:00. Полякам належить обрати 460 депутатів і 100 сенаторів на чотирирічний термін.

Згідно з останніми даними, на виборах до парламенту Польщі лідирує консервативна партія "Право і справедливість" (ПіС), головою якої є Ярослав Качинський. При владі партія перебуває з 2015 року.

Зазначимо, що президент Польщі Анджей Дуда є висуванцем ПіС.

За даними різних опитувань, ця партія має від 31 до 37% підтримки громадян.

Конкуренцію ПіС становить центристська "Громадянська коаліція" (ГК), яку очолює експрем'єр та ексголова Європейської ради Дональд Туск. Рейтинг цієї політичної сили оцінюється в середньому в 30%.

Крім того, у виборах беруть участь партії "Третій шлях" і "Лівиця". Вони є опозиційними і в рамках коаліції можуть створити більшість у новому Сеймі.

У "Громадянській коаліції" йшли на вибори з гаслами про бажання поліпшити відносини з Брюсселем, збільшити доходи та інвестиції в освіту й охорону здоров'я.

У Польщі проходить референдум

Крім виборів поляки проводять референдум із чотирьох питань:

  1. продаж державного майна іноземцям;
  2. підвищення пенсійного віку;
  3. стіна на кордоні Польщі та Білорусі;
  4. допуск нелегальних іммігрантів із Близького Сходу та Африки. 

Чого чекати Україні після польських виборів

Насамперед позитивом для Києва стане те, що вибори у сусідів завершуватимуться. Саме передвиборчий фактор останнім часом навів багато галасу на тему відносин України та Польщі.

Також фактом залишається те, що повернення до гарних стосунків можна очікувати як у разі перемоги проєвропейської опозиції, так і у варіанті збереження при владі ПіС.

Єдина політична сила, яка може ускладнити відносини між Україною та Польщею - "Конфедерація". Однак для початку ця політсила має набрати поріг голосів, а потім вступити в коаліцію опозиції, що вважається малоймовірним.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали