USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У мечеті Аль-Акса в Єрусалимі спалахнули сутички, палестинці відповіли ракетним обстрілом

6 квітня Радбез ООН збереться на екстрене засідання з приводу сутичок в Єрусалимі
Протести Ізраіль
Ізраїльська поліція біля мечеті Аль-Акса, 5 квітня 2023.
Джерело: Reuters

У мечеті Аль-Акса в Єрусалимі знову відбулися сутички між поліцією Ізраїлю та палестинцями. У відповідь із сектора Гази було випущено кілька ракет. 

"За словами очевидців, поліція Ізраїлю у середу вдруге вступила у сутичку із палестинцями в єрусалимській мечеті Аль-Акса, всього за кілька годин після арешту та видворення 350 людей з території мечеті під час поліцейської операції", – повідомляє Reuters.

Зазначається, що вже вдруге пізно ввечері поліція проникла на територію мечеті та спробувала витіснити вірян, використовуючи світлошумові гранати та застосовуючи гумові кулі.

Палестинський Червоних Хрест розповів, що 12 палестинців зазнали травм під час цього зіткнення, в тому числі від гумових куль та ударів. За даними поліції Ізраїлю, двоє правоохоронців були поранені.

Ізраїльська поліція біля мечеті Аль-Акса, 5 квітня 2023.
Джерело: Reuters

 

Приблизно в той же час з’явилися повідомлення про заворушення поблизу кордону з Сектором Гази. The Times of Israel повідомляє, що палестинці підпалили шини та кидали саморобну вибухівку в напрямку кордону.

В той же час терористи в секторі Газа випустили два снаряди по Ізраїлю. Армія оборони Ізраїлю заявила, що один із запусків у середу не зміг перетнути кордон і приземлився в секторі Газа, а другий - вразив відкриту місцевість біля прикордонної межі.

Але вже вранці в четвер, 6 квітня, палестинські угруповання в секторі Газа випустили кілька ракет із заблокованого анклаву на територію Ізраїлю. З посиланням на ізраїльських військових The Times of Israel повідомило, що дві ракети були випущені в напрямку Середземного моря, а п'ять - у бік Ізраїлю.

Що було за декілька днів до цього?

Напередодні, 4 квітня, ізраїльська поліція повідомила, що провела рейд у мечеті після того, як там забарикадувалися молодики з феєрверками, палицями та камінням. У поліції заявили, що намагалася переконати бунтівників вийти з Аль-Акси, але ті відмовилися. У результаті поліція затримала 350 людей. Втім, майже усіх звільнили до обіду 5 квітня.

Правоохоронці наголосили, що "заворушники завдали шкоди мечеті та осквернили її". Водночас палестинське угруповання ХАМАС засудило рейд і закликало палестинців на Західному березі річки Йордан "піти до мечеті Аль-Акса, щоб захистити її".

Після чого вранці 5 квітня із сектора Гази по Ізраїлю випустили відразу декілька ракет. Одна з них влучила у фабрику в промисловій зоні. У відповідь Ізраїль завдав авіаударів по смузі Гази, вразивши кілька об’єктів ХАМАС.

Чи траплялися такі протистояння раніше?

Останніми роками комплекс мечеті Аль-Акса щорічно стає гарячою точкою під час Рамадану.

Минулого року понад 300 палестинців було заарештовано і щонайменше 170 поранено, коли ізраїльські сили здійснили вторгнення в комплекс під час священного місяця. 

У травні 2021 року ізраїльські сили штурмували комплекс, застосувавши сльозогінний газ, сталеві кулі з гумовим покриттям і світлошумові гранати проти вірян під час Рамадану. Сотні палестинців отримали поранення. Ці події збіглися зі зростанням кількості інцидентів із застосуванням насильства проти палестинців із боку ізраїльських поселенців і сил у районі Шейх-Джарра у Східному Єрусалимі, оскільки палестинські сім'ї зіштовхнулися із загрозою примусового виселення зі своїх будинків.

Чому Аль-Акса така важлива?

Комплекс мечеті Аль-Акса у Східному Єрусалимі є одним із найсвященніших місць у світі й одним із найбільш спірних. 

Для мусульман у комплексі розташоване третє за значущістю місце ісламу, мечеть Аль-Акса і Купол Скелі, споруда VII століття, де, як вважається, пророк Мухаммед піднісся на небеса.

Комплекс також є місцем, де, як вірять євреї, колись стояли біблійні єврейські храми, і він відомий їм як Храмова гора.

Палестинці вважають Аль-Аксу одним із небагатьох національних символів, над яким вони зберігають певний контроль. Однак вони побоюються повільного вторгнення єврейських угруповань, подібного до того, що сталося в мечеті Ібрагімі (Печера патріархів) у Хевроні, де після 1967 року половину мечеті було перетворено на синагогу.

Палестинці також стурбовані ізраїльськими рухами, які хочуть знести ісламські споруди на території мечеті Аль-Акса і побудувати там єврейський храм.

Реакція світу на нещодавні події навколо Аль-Акса

ООН, Туреччина, США, Канада та ряд інших країн і організацій вже висловили занепокоєння з приводу нічного штурму ізраїльськими силами мечеті Аль-Акса, повідомляє Аljazeera.

Організація Об'єднаних Націй

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш був "шокований і обурений" кадрами побиття ізраїльськими силами безпеки людей у мечеті Аль-Акса, заявив його речник.

Стефан Дюжаррік сказав, що Гутерреш переглянув кадри "насильства і побиття" у святому місці і був шокований, тому що це сталося "в час, який є святим для іудеїв, християн і мусульман, і який повинен бути часом миру і ненасильства".

"Місця поклоніння повинні використовуватися тільки для мирних релігійних обрядів", – додав він.

Сполучені Штати

Білий дім заявив, що він "надзвичайно стурбований" і закликав до стриманості як ізраїльтян, так і палестинців.

"Ми як і раніше вкрай стурбовані триваючим насильством і закликаємо всі сторони уникати подальшої ескалації. Зараз як ніколи необхідно, щоб і ізраїльтяни, і палестинці працювали разом над деескалацією напруженості і відновленням почуття спокою", – заявив журналістам речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

Туреччина

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган засудив рейд ізраїльської поліції, назвавши такі дії на території мечеті "червоною лінією" для Туреччини.

"Я засуджую мерзенні дії проти першої кибли мусульман в ім'я моєї країни і народу і закликаю якомога швидше припинити напади. Це називається політикою репресій, політикою крові, політикою провокацій. Туреччина ніколи не може мовчати і залишатися бездіяльною перед обличчям цих нападів. Підняти руку на мечеть Аль-Акса і потоптатися по її святині – це червона лінія для нас", – заявив Ердоган.

Анкара також засудила напади на віруючих як "неприйнятні", заявивши, що вони порушують її "священний" характер.

Канада

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо розкритикував "запальну риторику" ізраїльського уряду і закликав його змінити підхід до палестинців.

"Ми надзвичайно стурбовані запальною риторикою, що виходить від ізраїльського уряду, ми стурбовані судовими реформами, ми стурбовані насильством навколо мечеті Аль-Акса. Нам потрібно, щоб ізраїльський уряд змінив свій підхід, і Канада заявляє, що як дорогий, близький і вірний друг Ізраїлю, ми глибоко стурбовані напрямком, в якому рухається ізраїльський уряд", – сказав Трюдо.

The Times of Israel з посиланням на двох дипломатів пише, що в четвер, 6 квітня, Радбез ООН на прохання ОАЕ збереться на екстрене засідання з приводу насилля в Єрусалимі.

Читайте також:
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку
Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори  Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори