USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Протести через убивство поліцейським підлітка: Через тиждень після заворушень Франція підбиває підсумки

За даними МВС, силовики зіткнулися з "вкрай високим рівнем насильства"
Заворушення у Франції
Джерело: AFP

Через тиждень після початку заворушень Франція підбиває певні підсумки. І рахунок обіцяє бути немалим, країна опинилась між руйнуванням, пограбуванням і дефіцитом, пов’язаним із закритими магазинами, комендантською годиною в містах, пишуть французькі ЗМІ.

За словами президента профспілки роботодавців Medef, Жоффруа Ру де Безьє, збиток, завданий компаніям, оцінюють в 1 мільярд євро. Страховики повідомляють про початковий рахунок у 280 мільйонів євро. 

"Деякі міста платять високу ціну, у Марселі розграбували 400 підприємств. У цифрах це 100 мільйонів євро збитків для торговців міста. Тієї ночі в секторі відбулися події типу бунту та мародерства, без можливості визначити, чи брав у них участь потерпілий, чи він міг просто пересуватися в цій зоні", - йдеться у повідомленні.

У прокуратурі Марселя уточнюють, що відкрили "судове розслідування за фактом смертельних ударів із застосуванням або погрозою застосування зброї". За словами джерела, близького до слідства, арештовано судову поліцію та Генеральну інспекцію Національної поліції (IGPN).

За даними Міністерства внутрішніх справ Франції станом на 4 липня, від початку заворушень протестувальники підпалили майже 5 тис. 900 автомобілів, зафіксовано понад 12 тис. 200 займань сміттєвих баків, близько 1 тис. 100 будівель спалені або пошкоджені, сталося майже 270 нападів на поліцейські відділки або комісаріати.

"Збитки внаслідок заворушень оцінюються в один мільярд євро, в тому числі для постраждалих торговців і підприємців. Найбільші спілки роботодавців Франції закликали уряд створити "фонд допомоги" для "тих, хто втратив усе" через протести.

Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер припустив, що уряд дозволить підприємствам, постраждалим у заворушеннях, не сплачувати податки і соціальні відплати на період відновлення бізнесу та залагодження пошкоджень.

Бабуся застреленого юнака звернулася до мітингарів

Днями у Франції бабуся 17-річного підлітка Наеля, застреленого поліцейським, закликала припинити заворушення, які тривають уже шостий день поспіль. Про це повідомляли місцеві ЗМІ.

Жінка попросила учасників заворушень припинити трощити інфраструктуру й майно.

"Я кажу людям, які руйнують речі: зупиніться. Не бийте вікна, не трощіть школи, не трощіть автобуси. Зупиніться, це ж мами в автобусах, мами, які гуляють на вулиці", - сказала бабуся в ефірі BFM-TV.

І додала, що зла на двох поліцейських, які того трагічного дня зупинили Наеля і через непокору вдарили двома прикладами по голові, після чого один із них вистрілив хлопцеві просто в серце. Хоча, за словами родички загиблого, міг би вистрілити в ногу чи руку, щоб не забирати життя.

Також бабуся висловила шок через збір коштів в інтернеті на користь поліцейського, який зробив смертельний постріл.

"У мене серце болить - він забрав у мене онука, ця людина має заплатити, як і всі інші. Ті, хто порушує закон і б'є поліцейських, також будуть покарані. Я вірю у справедливість", – заявила пенсіонерка.

За даними МВС, силовики зіткнулися з "вкрай високим рівнем насильства". Загалом, від 1 липня по всій країні затримали понад 1300 учасників заворушень. Лише на Париж і передмістя припадає 406 затримань, повідомляє CNN.

Що передувало?

Інцидент, що спровокував заворушення, стався вранці 27 червня. Мотопатруль зупинив для перевірки авто з трьома людьми. Як повідомляло France Info, які проаналізували відео інциденту, поліцейський тримав свою зброю на рівні дверей водія. Хлопець різко натиснув на газ, мабуть, сподіваючись сховатися, у цей момент у нього вистрілили з близької відстані.

Правоохоронця, який вистрілив, взяли під варту за підозрою в убивстві. Міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен заявив, що триває розслідування для з'ясування обставин.

Після цього у передмісті Парижа почалися серйозні заворушення, повідомляє Le Figaro. Протести почалися з акції протесту під відділенням поліції в передмісті Нантер, що на захід від французької столиці. Далі протестувальники почали палити сміттєві баки та авто, будувати барикади. Заворушення поширилися й на сусідні міста, зокрема Мант-ла-Жолі, де підпалили приміщення мерії.

Поліція своєю чергою застосувала проти натовпу сльозогінний газ і гумові кулі.

Читайте також:
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку
Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори  Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні