USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Білорусі посилили покарання за держзраду: Для посадовців і військових запровадили смертну кару

Білорусь – єдина країна у Європі, де не скасовано страти
Лукашенко

Лукашенко

Джерело: відкриті джерела
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон, що запроваджує для чиновників і військових смертну кару за державну зраду. Про це повідомляється на сайті президента Білорусі.

У пресслужбі Лукашенка зазначають, основною метою документа є "посилення протидії злочинам екстремістської (терористичної) та антидержавної спрямованості".

Закон запроваджує можливість застосування смертної кари за державну зраду, якщо її вчинив посадовець або військовий.

Також документ встановлює додаткове покарання за "антидержавну спрямованість" – штраф у розмірі до 50 тисяч базових величин (станом на 1 січня 2023 року це 37 білоруських рублів, або приблизно 541 гривня). 

Як пояснюють у пресслужбі самопроголошеного президента, таке покарання покликане забезпечити відшкодування шкоди та унеможливити "продовження злочинної діяльності".

Крім того, закон запроваджує кримінальну відповідальність за пропаганду тероризму, дискредитацію збройних сил, інших військ та військових формувань, воєнізованих організацій і порушення вимог щодо захисту державних секретів. 

Із трьох до десяти діб збільшується термін затримання людей, яких підозрюють у державній зраді, змові або інших діях з метою захоплення державної влади, шпигунства та агентурної діяльності.

Одночасно передбачається звільнення від кримінальної відповідальності людей, які здійснювали підготовку до нападу на установи, що користуються міжнародним захистом, або до здійснення диверсії, але відмовилися від своїх намірів і сприяли запобіганню злочинам.

Раніше 

Білорусь – єдина країна у Європі, де не скасовано страти. З 1990-х років у країні виконали понад 400 смертних вироків. Правозахисники неодноразово зазначали, що таке покарання влада може використовувати як репресії та погрозу для опозиціонерів у сфабрикованих кримінальних справах.

Читайте також:
В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість
Росія використовує аеродроми Білорусі: У Повітряних силах ЗСУ оцінили загрозу авіаційних ударів Росія використовує аеродроми Білорусі: У Повітряних силах ЗСУ оцінили загрозу авіаційних ударів