USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Білоруський суд засудив Тихановську до 15 років за ґратами

Ексміністра культури Павла Латушка заочно засудили до 18 років тюремного ув'язнення
Тихановська
Джерело: відкриті джерела

У білорусі суд заочно засудив екскандидата у президенти Білорусі Світлану Тихановську. Їй призначили 15 років за ґратами, пише БЕЛТА.

Ексміністра культури Білорусі Павла Латушка, який наприкінці лютого оголосив про вихід із ради, заочно засудили до 18 років тюремного ув'язнення.

Тихановську та Латушка визнано винними "у змові з метою захоплення державної влади, створенні екстремістського формування, публічних закликах до захоплення влади".

Тихановська й Латушко зараз переховуються від влади Білорусі в Литві.

Тихановська вже прокоментувала рішення суду, заявивши, що думає лише про тих, кому суди призначили реальні терміни, а не заочні – про політв'язнів.

"Сьогодні "суд" заочно виніс мені так званий вирок – 15 років позбавлення волі. Сьогодні я думаю про тих, кому режим дав реальні, а не заочні терміни. 5, 16 чи 22 роки... А про режимних чиновників, суддів, прокурорів я не хочу думати. Нехай краще подумають про себе: адже Лукашенко не буде захищати їх у справжньому незалежному суді, проти якого білоруські юристи вже зібрали достатню кількість свідчень. Він врятує тільки себе і своє близьке оточення. Отже, чи варто нам видавати себе за себе, щоб захистити когось, хто вже приречений на поразку?" – написала Тихановська.

Вибори в Білорусі 2020 року

Історія Тихановської розпочалася у 2019 році. Тоді чоловік Тихановської Сергій хотів балотуватися в президенти, але його затримали і заарештували. З весни 2020 року Тихановський сидить у вʼязниці, а замість нього у президенти Білорусі балотувалася дружина Світлана.

19 липня 2020 в Мінську відбувся перший мітинг Світлани Тихановської після об'єднання її штабу з командами колишнього керівника Белгазпромбанка Віктора Бабарика та ексглави Парку високих технологій, дипломата Валерія Цепкало, яким ЦВК країни відмовила в реєстрації. А вже 30 липня 2020 року у Мінську відбувся другий мітинг на підтримку Світлани Тихановської. На ньому зібралося 63 тис. учасників – це найбільша кількість людей, які зібралися в білоруській столиці після протестів у грудні 2010 року.

9 серпня 2020 в Білорусі пройшли вибори президента. Спостерігачі повідомляли про численні порушення. Провладний екзит-пол оголосив переможцем з майже 80% голосів нинішнього президента Олександра Лукашенка. 

10 серпня 2020 року ЦВК Білорусі оголосила, що на президентських виборах переміг чинний глава держави Олександр Лукашенко. У штабі Світлани Тихановської відмовилися визнавати офіційні результати голосування.

Згодом Тихановська покинула Білорусь і виїхала в Литву. Нині вона є лідером білоруської опозиції.

Читайте також:
Білорусь продає ліс через Польщу, яка пропускає підсанкційну деревину за фальшивими документами Білорусь продає ліс через Польщу, яка пропускає підсанкційну деревину за фальшивими документами
Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка
У Польщі не можуть почати будувати укріплення через фермерів, – Defense Express У Польщі не можуть почати будувати укріплення через фермерів, – Defense Express
Польський сейм схвалив постанову щодо санкцій на агропродукцію з РФ та Білорусі Польський сейм схвалив постанову щодо санкцій на агропродукцію з РФ та Білорусі