USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Туреччина прагне відродити "зернову угоду" в розширеному масштабі, – Bloomberg

Росія неодноразово висувала вимоги щодо поліпшення власної торгівлі продуктами харчування та добривами
зерно агропродукція
Джерело: відкриті джерела

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що прагне відродити Чорноморську зернову угоду в розширеному масштабі, закликавши західні країни допомогти перетворити цю ініціативу на основу для миру у війні РФ проти України. Про це повідомляє Bloomberg.

"У нас був ще один шанс дізнатися з перших вуст про вимоги та очікування Росії під час телефонної розмови з президентом Росії Владіміром Путіним", – заявив Ердоган в Анкарі ввечері у вівторок, 8 серпня, додавши, що вони також обговорили делікатність питання необхідності постачання зерна до Африки.

Контакти щодо перезапуску ініціативи у розширеному масштабі тривають, але рішення залежить від виконання західними країнами своїх обіцянок, додав він, не уточнивши, які саме зобов'язання були порушені.

"На жаль, у попередній період принцип лояльності не був дотриманий. Не було зроблено жодних дипломатичних кроків, щоб перетворити позитивну атмосферу, створену Чорноморською ініціативою, на припинення вогню, а потім і на постійний мир", – сказав Ердоган.

Протягом року дії "зернової угоди", яка завершилася у липні, Росія неодноразово висувала вимоги щодо поліпшення власної торгівлі продуктами харчування та добривами, а також відновлення транзиту аміакопроводом, який проходить через Україну, та підключення Россельхозбанку до системи SWIFT.

Коли Росія вийшла з ініціативи минулого місяця, ООН, яка допомагала укладати початкову угоду спільно з Туреччиною, заявила, що агентство "забезпечило прорив у деяких із найскладніших сфер сприяння торгівлі" і працювало з приватними банками та страховими компаніями над пошуком рішень. Експорт зерна з Росії високий, а продажі добрив наближаються до повного відновлення, йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, минулого тижня Ердоган і Путін вперше після виходу РФ із "зернової угоди" провели телефонну розмову, щоб обговорити запланований візит глави Кремля до Туреччини в кінці цього місяця.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії