USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ціни на енергоносії взимку у Європі можуть підскочити, - Міжнародне енергетичне агентство

Це може статися через сувору зиму і зміцнення економіки Китаю
Енергоносії
Джерело: відкриті джерела

Ціни на енергоносії цієї зими можуть підскочити. Відповідно уряди країн будуть змушені втрутитися і знову субсидувати рахунки, заявив глава Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол, повідомляє ВВС.

Дві причини можливого зростання цін

Перша причина - зміцнення економіки Китаю.

Бірол зазначив, що після пандемії Covid-19 економіка Китаю почала стрімко розвиватися. Проте останнім часом вона демонструє сповільнення.

Нещодавно рейтингове агентство S&P Global знизило свій прогноз щодо зростання Китаю, заявивши, що "ризик полягає в тому, що його відновлення втрачає більше обертів на тлі слабкої довіри серед споживачів і ринку житла".

Інвестиційні банки, включаючи Goldman Sachs, також знижують прогнози зростання Китаю.

Тим не менш, пан Бірол сказав, що уряди, в тому числі Великобританії, повинні "продовжувати вживати заходів для економії енергії, особливо на початку зими".

Вони також повинні просувати технології відновлюваних джерел енергії, щоб вони "побачили світ якомога швидше", і скоротити час, необхідний для отримання дозволів, і шукати "альтернативні варіанти енергії", сказав він. Бірол додав, що "не виключатиме відключення світла" цієї зими як "частину гри".

"Ми ще не знаємо, наскільки сильно відновиться китайська економіка", - сказав він. 

Друга причина - сувора зима.

Бірол нагадав, що минулої зими компанія National Grid заявляла про можливі короткі відключення електроенергії. Однак зрештою, завдяки теплій погоді, у цьому не було необхідності. 

Тому, за словами глави Міжнародного енергетичного агентства, якщо наступний сезон 2023-2024 буде холодним, то ціни на газ будуть зростати.

"За сценарію, коли китайська економіка є дуже сильною, купує багато енергії на ринках, і ми маємо сувору зиму, ми можемо спостерігати сильний тиск на підвищення цін на природний газ, що, у свою чергу, покладе додатковий тягар на споживачів", - додав він.

Нагадаємо, "Нафтогаз" братиме участь у спільних закупівлях газу з ЄС. НАК "Нафтогаз України" зареєструвався на платформі AggregateEU, метою якої є закупка газу усіма 27 країнами блоку, щоб знизити ціни на енергоносії.

Читайте також:
США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі
Китайські хакери зламали базу даних Міноборони Великої Британії Китайські хакери зламали базу даних Міноборони Великої Британії
Нацбанк передбачає прискорену інфляцію Нацбанк передбачає прискорену інфляцію
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства