USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Три міста в Україні отримали статус "прозорих" в умовах війни, – Transparency International

Рейтинг публікується з 2017 року
Карта України_1
Карта України
Джерело: відкриті джерела

Організація Transparency International Ukraine опублікувала рейтинг "прозорих" міст України. Його очолили Дніпро, Львів та Мукачево. Статус "частково прозорих" отримали 10 міст. Серед них – Вінниця, Житомир, Київ, Ужгород та Чернівці, йдеться у звіті організації.

У Transparency International Ukraine зазначили, що цього року через війну команда замість 100 міст оцінювала лише 70. При цьому критерії оцінювання теж були нові. Замість балів організація керувалася поняттями "прозоре", "частково прозоре" та "непрозоре" місто, а також використовувала відповідні індикатори.

Автори рейтингу зазначають, що міста виконали обов’язкові законодавчі вимоги щодо "прозорості" лише на 47,8%.

Карта України
Джерело: відкриті джерела

Рекомендації для підвищення прозорості міст

Transparency International Ukraine розробила рекомендації для того, щоб підсилити спроможність міст та забезпечити прозорість та ефективність місцевої влади:

– Створювати та оновлювати сервіси, що найбільше сприяють адаптації населення до викликів війни:
оприлюднювати перелік житлових приміщень, що перебувають у власності громад;

– Створювати сервіси та інформаційні сторінки для внутрішньо переміщених осіб;

– Створювати електронні сервіси для постановки на квартирний облік;

– Впроваджувати сервіси для онлайн-запису на отримання соціальних послуг;

– Оприлюднювати переліки укриттів у зручному форматі (карта) та своєчасно їх оновлювати;

– Забезпечити максимально прозорий облік та розподіл гуманітарної допомоги;

– Відновлювати роботу місцевих порталів відкритих даних та геопорталів, публікувати відкриті дані;

– Забезпечити доступ та участь жителів до формування управлінських рішень.

Довідково

Transparency International Ukraine започаткувала програму "Transparent cities/Прозорі міста" у 2017 році. Її мета – подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити належні практики прозорості та підзвітності. 

Програма щорічно формує Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. За п’ять років середній показник прозорості міст підвищився на 62,2%. У рамках програми також формується Рейтинг підзвітності 50 українських міст, який показує фактичний стан підзвітності органів місцевої влади. Середній показник підзвітності міст, за підсумками 2021 року, становить 16,5 бала. За результатами рейтингування експерти програми надають рекомендації та консультують міські ради щодо впровадження кращих практик прозорості та підзвітності місцевої влади. Дослідження прозорості та підзвітності є взаємодоповняльними та демонструють комплексний рівень відкритості органів місцевого самоврядування. 

У 2020 році створена онлайн-платформа "Transparent cities/Прозорі міста", головна ціль якої – сприяння ефективному діалогу між владою та громадою.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот