USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Субсидія на неопалювальний період: Хто може отримати та що варто знати про оформлення виплат

Така грошова допомога може нараховуватись як звичайним громадянам, так і переселенцям, які через війну змушені були покинути свої будинки
субсидія
Джерело: відкриті джерела

Українці, які не можуть сплачувати за комунальні послуги, отримують допомогу від держави у вигляді житлової субсидії на неопалювальний період-2023. Яку суму допомоги виплатять з 1 травня та хто може на неї розраховувати? 

Так, від 1 травня до 30 вересня будуть розраховані субсидії на неопалювальний період. Відразу зауважимо, що якщо в опалювальний сезон українці в середньому отримували до 1600 гривень допомоги на місяць на житлову субсидію, то у неопалювальний сезон (навесні та влітку), ця сума менша.

Така грошова допомога може нараховуватись як звичайним громадянам, так і переселенцям, які змушені були залишити свої будинки.

Втім, зверніть увагу, деяким категоріям українців перепризначать субсидії на неопалювальний період, а декому доведеться заново оформлювати всі документи.

Кому потрібно подати декларацію

Потрібно тим громадянам, у кого:

  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та сплачують житлово-комунальні послуги;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Якщо зазначені домогосподарства претендують на призначення житлової субсидії на сезон, що не опалюється (з 1 травня по 30 вересня), представники такого домогосподарства повинні зручним для себе способом подати до органу фонду заповнені належним чином нові заяви та декларації. 

Якщо житлова субсидія призначається з початку неопалюваного сезону, для розрахунку житлової субсидії враховується середньомісячний сукупний дохід за III та IV квартали попереднього календарного року. При цьому пенсійна виплата враховується у розмірі нарахованої пенсії за березень 2023 року.

Куди та як подати документи

Подати документи на призначення житлових субсидій та пільг до органів Пенсійного фонду України можна декількома способами в залежності від того, який є зручнішим:

  • особисто, звернувшись до обраного сервісного центру Пенсійного фонду України;
  • поштою на адресу органу фонду;
  • або online – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України чи мобільний застосунок Пенсійний фонд.

Крім того, як і раніше, можна подавати документи на призначення субсидій до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг та через портал "Дія".

Теги: тарифи
Читайте також:
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год
Тарифи на електроенергію можуть зрости Тарифи на електроенергію можуть зрости
Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ